На 13 декември 1813 е роден изобретателят Вернер фон Сименс

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 декември 2022 в 00:00 14079 0

На днешната дата през 1813 е роден Ернст Вернер фон Сименс - известният немски инженер, изобретател, учен, индустриалец и основател на компанията Siemens.

Той може да се нарече европейският Едисон, въпреки че Сименс е роден 30 години по-рано: той изследва, измисля и веднага реализира многобройните си изобретения в практиката.

Заедно с механика Халске основана фирмата Telegraphenbauanstalt Siemens & Halske (S&H), която освен с телеграфия и изграждане на телеграфни линии работи в областта на прецизната механика и оптика, както и създаването на електромедицински апарати. През 1849 г. фирмата S&H построява първата телеграфна линия в Германия: Берлин - Франкфурт. А по-късно - и по цял свят от Лондон-Калкута до Санкт Петербург-Севастопол.

Изобретената през 1847 г. от Сименс технология за изолиране с гутаперча позволява да се започне работа с полагането на подводни кабели. Специалният кораб "Фарадей", изграден от фирмата S&H, полага кабела на трансатлантически телеграф, пряко свързващ Ирландия и Съединените щати (5700 км) през остров Нюфаундленд. И само за 10 години корабът полага шест трансатлантически кабела. 

Неговата компания произвежда тръбите, с които Вилхелм Конрад Рьонтген разследвани рентгенови лъчи.

Най-значителното му постижение в областта на електротехниката е създаването на съвършенната конструкция на генератор на постоянен ток със самовъзбуждане, дълго време наричан динамо машина

Дори думата "електротехниката" е измислена от Вернер фон Сименс, преди него се е използвал терминът "приложна теория на електричеството". А единицата за електропроводимост носи името "сименс".

Компанията на Сименс от 1877г. започва да произвежда телефоните на Бел, а през 1881 г. участва в изграждането на първата в Берлин телефонна централа. 

През 1879 г. компанията S&H представя на Берлинската промишлена изложба първата електрическа жп линия; през 1880 г. по време на изложението в Манхайм - първият в света асансьор; през 1881 г. построява първата електрическа трамвайна линия в покрайнините на Берлин; а през 1882 г., започва първата опитна експлоатация на тролейни линии.

През 1877 г. в шисти от периода Юра е открита единствена от вида си, добре запазена вкаменелост на изкопаема птица. Любителят-палеонтолог, който я е намерил, имал намерение да я продаде в чужбина за голяма сума пари. Чувайки за тази рядка находка, Сименс веднага я купува, за да остане в Германия. По-късно я дарява на Берлинския природонаучен музей. Научното наименование на находката Archaeopteryx Simensii (Археоптерикс на Сименс) и досега напомня за благородството на Вернер фон Сименс.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !