На 13 юни 1831 е роден Джеймс Кларк Максуел

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 юни 2022 в 00:00 14880 0

Кредит Wikimedia Commons

Джеймс Кларк Максуел е роден на 13 юни 1831 в Единбург, Шотландия, и оставя дълбока следа във всички области на физиката, с които се е занимавал.

Максуел полага основите на съвременната класическа електродинамика (уравненията на Максуел), въвежда в съвременната физика понятия електромагнитно поле, получава следствия от своята теория - предсказанието на електромагнитни вълни, електромагнитната природа на светлината, налягане на светлината и др.

Той е един от основателите на кинетичната теория на газовете - установил е разпределението на молекулите на газовете по скорости.

Максуел въвежда във физиката статистическите представи като показва статистическия характер на втория закон на термодинамиката. Измислил е т.нар. "Демон на Максуел", за да илюстрира втория закон на термодинамиката. 

В оригиналния мисловен експеримент демонът на Максуел стои между два съда, пълни с газ. В началото средната енергия (или скоростта) на газовите молекули в двата контейнера са едни и същи. Но демонът "отваря" врата в стената между съдовете, измерва енергията на всяка газова частица, която се носи към вратата и позволява само на високоенергийните частици да преминат в единия съд, а в обратна посока - само нискоенергийни частици. След известно време високоенергийните частици ще се съберат в единия контейнер, а нискоенергийните - в другия. От енергийния дисбаланс, който ще настъпи, може да се извлече енергия и да се използва за извършване на работа от системата, въпреки че първоначално е била в термодинамично равновесие, което е пряко нарушение на втория закон на термодинамиката.

Максуел е пионер на количествената теория на цветовете, автор на трицветния принцип на цветната фотография. Сред другите работи на Максуел са изследвания на механиката (фотоеластичност, теорема на Максуел в теорията на еластичността, работи по теория на устойчивостта на движението, анализ на пръстените на Сатурн), оптиката, математиката.

Шотландска лента "тартан". Снимката е направена от Джеймс Кларк Максуел през 1861. Това е първата в историята на цветна фотография. Фотографът Томас Сътън (Thomas Sutton), под ръководството на Максуел, снима панделката три пъти, използвайки три различни цветни филтри. Трите фотографски плаки сега са в малък музей в Единбург, в къщата, където е роден Максуел. Източник: Уикипедия

Максуел обръща много внимание на популяризирането на науката, проектира серия от научни инструменти.

За Максуел основа на физическия свят е класическата електродинамика - наследник на Фарадей, той създаде прости, елегантни уравнения, които описват света на електромагнетизма.

В барелефа на Максуел в Университета на Орегон се вижда малък дявол, който наднича изпод палтото на гения - демонът на Максуел, който, заедно с котката на Шрьодингер остана един от любимите персонажи не само на физиците, но и на фантастите - от Стругацки да Лем.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !