На 14 август 1777 е роден датският физик Оерстед, един от трите "лебеда" на Андерсен

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 август 2022 в 00:00 24627 0

Кредит Wikimedia Commons

На днешната дата е роден Ханс Кристиан Оерстед, един от най-изявените учени на 19 век, открил връзката между електричеството и магнетизма - явление, на което се основават повечето съвременни технологии - от електродвигателите до радиото и телевизията.

Съименникът му Ханс Кристиан Андерсен го е направил герой на една своя приказката "Лебедовото гнездо"(Svanereden).

"Между Балтика и Северно море има древно лебедово гнездо, наречено Дания; там са се раждали и се раждат лебеди, чиито имена няма никога да изчезнат..." - така Андерсен поетично описва своята родина.

В приказката се споменават три лебеда, излитащи от това "гнездо". Първият разрязал с мощните си криле надвисналата над земята мъгла и звездното небе се открило пред очите на хората в целия си блясък и им станало по-близко. Това е астрономът Тихо Брахе. Другият лебед бил скулпторът Бертел Торвалдсен. А третият дал криле на мислите, сплитайки проводи, които преминават от страна в страна по цялата Земя, а думите обикалят Земята със скоростта на мълния. Тези думи са за датския физик Ханс Кристиан Оерстед.

Подобно на много от своите съвременници, той е бил разностранен учен: философ, химик, фармацевт. На Оерстед Университета на Копенхаген дължи научната си школа по физика. Сто години по-късно плод дават семената, засети с Оерстед: в същия университет се учи Нилс Бор.

Ханс Кристиан Оерстед влиза в историята на науката като откривател на магнитния ефект на електрическия ток. През 1820 г. по време на лекция, докато приготвял материалите за експеримента си, случайно доближил компас до проводник, по който течел ток, а стрелката на компаса се завъртяла към проводника. Откритието на Оерстед го направило известен физик и национален герой. В негова чест единицата за напрегнатост на магнитното поле е наречена оерстед.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !