01 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На 16 август 1896 г. е намерено злато в Клондайк

| На този ден 16 август 152100
Река Клондайк. Кредит: Dave Bezaire | Flickr (CC BY-SA 2.0)

Докато ловува сьомга в близост до река Клондайк в канадската територия Юкон на 16 август 1896 г., Джордж Кармак забелязва златен къс в коритото на ручей.

Неговото откритие разпалва последната голяма златна треска в американския Запад.

Кармак тръгва през 1881 г. от Калифорния към Аляска с надеждата да намери злато, но не успява. Затова се отправя на север в изолираната територия Юкон, точно отвъд канадската граница. През 1896 г. друг златотърсач, Робърт Хендерсън, разказва на Кармак, че е намерил злато в приток на река Клондайк. Кармак се отправя към региона с двама приятели, Скукъм Джим и Тагиш Чарли. На 16 август, докато са на бивак близо до Заешкия ручей (Rabbit Creek), Кармак съобщава, че намира късче злато в терасата на рекичката. По-късно двамата другари се съгласяват, че зетът на Скукъм Джим - Кармак - всъщност е направил откритието.

Независимо кой пръв е забелязал златото, тримата мъже откриват, че скалите близо до коритото на ручея са пълни със златни залежи. Ден по-късно Кармак си регистрира правата върху участъка. Новините за златната находка се разпространява бързо в Канада и Съединените щати, а през следващите две години в областта пристигат около 50 000 бъдещи златотърсачи. Заешкия ручей е преименуван в Бонанза Крик (Bonanza Creek). В преносен смисъл "бонанза" се превежда като "златно дъно", а още повече злато е открито в друг приток на Клондайк, наречен Елдорадо.

„Треската в Клондайк“ достига своя връх в Съединените щати в средата на юли 1897 г., когато два парахода пристига от Юкон в Сан Франциско и Сиатъл, донасяйки общо над два тона злато. Хиляди нетърпеливи млади мъже закупуват сложни „Юконски комплекти“ (събрани от хитри търговци, съдържащи храна, дрехи, инструменти и друго необходимо оборудване) и тръгват на север. Малко от тях ще намерят това, което търсят, тъй като по-голямата част от земята в региона вече е била разделена на участъци. Един от неуспешните търсачи на злато е 21-годишният Джек Лондон, но събира достатъчно истории въз основа на преживяванията си от Клондайк за първата си книга „Синът на вълка“ (1900 г.).

Самият Кармак става богат след откритието си, напускайки Юкон със злато на стойност 1 милион долара. Много златотърсачи в Клондайк в крайна сметка продават участъците си на минни компании, които разполагат с ресурси и машини за достъп до повече злато. Мащабният добив на злато в територията на Юкон завършва чак до 1966 г. и по това време от региона вече е добито злато за около 250 милиона долара. Днес в района все още работят около 200 малки златни мини.

Източник: Gold discovered in the Yukon


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.