07 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На 17 декември 1903 се е извършил първият в света полет на самолет (видео)

| На този ден 17 декември 245270

На днешната дата през 1903 г. братя Райт политат за първи път в историята на човечеството с моторен летателен апарат по-тежък от въздуха.

В училище находчивите и талантливи братя Райт са започнали да си правят хвърчила. Те открили магазин за велосипеди и започнали производството им. 

Но небето ги зовяло. Техните усилия да конструират първия самолет могат да се нарекат аматьорски, но страстното им желание и всеотдайният им стремеж на всяка цена да конструират летателно устройство в крайна сметка ги отвежда до едно забележително постижение — първия пилотиран полет.

През 1900 г. те експериментират с планери и конструират първия моторен аероплан и двигателя за него.

На 17 декември, 1903 в района на град Кити Хоук на плажната ивица в Северна Каролина братята хвърлили монета. Да лети първо се паднало на Орвил.

В 10.35 часа сутринта, той сяда на биплана "Флайер-1" с двигател с вътрешно горене и полета на височина от три и половина метра. Полетът продължил дванадесет секунди. Този ден полетите били четири. Най-дългият е 59 секунди, на разстояние 852 фута и бил направен от по-големия брат Уилбър.

Така не много тържествено в пясъчните дюни на Северна Каролина започва ерата на авиацията. По това време никой не повярвал: вестниците се присмяли на пионерите. Собственият им баща, който бил епископ, малко преди полета казал на синовете си от амвона: "Такива мисли са пряк път към ада".

До скоро се разискваше дали братя Райт са първите. Дори техните плахи опити да не са първите, те за разлика от конкурентите си, непрекъснато правят модификации, удължавайки дължината на полетите няколко пъти, а след време започват маркетинг и производство на самолети. Така или иначе братята Райт са тези, които популяризират авиацията и дават първия ѝ тласък за развитие.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.