На 2 февруари 1852 г. е открита първата обществена тоалетна от съвременен тип. Но кой наистина е изобретил тоалетната?

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 февруари 2023 в 00:00 25311 2

На Голямото изложение в Лондон през 1851 г., един водопроводчик на име Джордж Дженингс, водопроводчик от Брайтън, инсталира така наречените "маймунски клозети" в стаите за почивка на Кристъл Палас. "Маймунските клозети" (Monkey Closets) произвеждат фурор, тъй като са първите обществени тоалетни, каквито никой досега не бе виждал, а по време на изложението 827 280 посетители са платили по едно пени, за да ги използват. Само "срещу едно пени", те получават чиста седалка, кърпа, гребен и лъснати обувки.

Когато изложението приключва било планирано тоалетните да бъдат закрити. Дженингс обаче убеждават организаторите да ги оставят отворени. Те се съгласяват и тоалетните "срещу едно пени" продължават да генерират приходи от над 1000 £ годишно.

След успеха на тоалетните в Кристъл Палас Дженингс отваря на 2 февруари 1852 г. първата обществена тоалетна на Флийт Стрийт 95, Лондон, в непосредствена близост до Обществото на изкуствата, а първата женска обществена тоалетна отваря малко по-късно, на 11 февруари в Бедфорд Стрийт 51, Лондон. 

Реално погледнато, примитивните тоалетни предшестват съвременните с няколко хиляди години.

И така, кой наистина е изобретил тоалетната?

Най-ранните известни тоалетни датират отпреди около 5 000 години в древна Месопотамия. Тези прости тоалетни са били снабдени с поредица от дълги керамични тръби, които са защитавали твърдото съдържание от отмиване в заобикалящата го почва и същевременно са позволявали на течностите да се просмукват бавно през малки отвори, съобщава списание Nature.

В района на древна Месопотамия в Хафаджа, Дияла, Ирак, археолози откриват оголена канализация за тоалетна с постамент. Кредит: Oriental Institute of the University of Chicago

По-сложни тоалетни се появяват за първи път близо хилядолетие по-късно, в древната минойска цивилизация на остров Крит (по-късно завладяна от микенските гърци). Тези обществени тоалетни са първото доказателство за използването на вода за отвеждане на отпадъците - практика, която по-късно е възприета от римляните.

Въпреки че римските тоалетни са били доста сходни с гръцките си предшественици - те също включват редици от пейки с дупки, разположени над канализацията, те са имали едно сложно нововъведение - централният канал. В този случай не е било грижа на всеки човек да излива вода от гърне, за да почисти, а отвеждането на отпадъците в централизирана канализация от бавно движеща се вода, а оттам - в река или поток.

Древна римска обществена тоалетна в Дуга, обект на световното наследство на ЮНЕСКО в Тунис. Кредит: Oriental Institute of the University of Chicago

В днешно време Кристоф Люти (Christoph Lüthi), специалист по планиране на канализацията и инфраструктурата и колегите му в Швейцарския федерален институт по водни науки и технологии се стремят да проектират тоалетната на бъдещето: свръхефективно и хигиенично устройство, което да работи "без външен източник на енергия, без външни тръби и без водопровод, който да се свързва с някаква мрежа", разказва изобретателят. Техният прототип Blue Diversion непрекъснато почиства и рециклира водата, като същевременно превръща фекалиите в тор. Те се надяват един ден да инсталират това устройство като лесен, екологичен начин за подобряване на канализацията.

Източник: Who invented the toilet? Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12090

2

Ivan Nikolaev

03.02 2019 в 18:10

Първата ли? През един период от време в императорски Рим се наброявали цели 144 обществени тоалетни!