04 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На 2 май 1868 е роден физикът, който различава птиците от цветята

| На този ден 02 май 110150
Снимка: Wikimedia Commons

Известният физик Робърт Ууд написва една шеговита книга "Как да различаваме птиците от цветята" (How to Tell the Birds from the Flowers). Книгата с подзаглавие "Ръководство по флорнитология за начинаещи" има голям успех и в края на краищата стига до американския президент Рузвелт. Рузвелт поисква други книги от същия автор, а след това се случва точно каквото се е случило малко по-рано с кралица Виктория, която е поръчала й да донесат всички произведения на Луис Карол. На Рузвелт докарват купчина научни книги - Робърт Уилямс Ууд е главно физик и изобретател.

Детелина и дъждосвирец, илюстрация и стих от "Как да различаваме птиците от цветята" (How to Tell the Birds from the Flowers) (1907). Wikimedia Commons

Робърт Ууд работи в областта на оптиката и е пионер на инфрачервената и ултравиолетовата фотография. Патентите и теоретичната работа на Ууд разширяват съвременното разбиране за природата и физиката на ултравиолетовата радиация и правят възможни безбройните употреби на UV-флуоресценцията. Открива и изследва оптичния резонанс, конструира "лампата на Ууд", излъчваща само в ултравиолетовия диапазон, пръв прави снимки на Луната в ултравиолетова светлина, изобретява телескоп с въртящо се параболично огледало от течен живак и още много други открития и изобретения.

Но Ууд е и голям шегобиец и мистификатор.

Самото му раждане започва с мистификация: майката на баща му, госпожа Ууд, получава писмо с дата 2 май 1868 г. Текстът гласи: "Моя скъпа, мила бабо Ууд! Мама не може да пише днес - и затова тя пожела аз сам да оповестя пристигането си тази сутрин. Моето пътешествие не беше дълго - само 36 часа, но ми се стори трудно ... ". Писмото е подписано с: "Робърт Уилямс Ууд".

Ууд пораства, учи и се заема с физиката. Но не оставя шегите. Започва кариерата си като лаборант и един ден неговият шеф влиза в помещението, където оборудването се тресе, и намира Ууд там, четящ, но погълнат от криминален роман. Началникът е възмутен, че лаборантът чете детектив през работно време. Простете, смутен казва Ууд, но на този шум ми е трудно да чета поезия.

Остроумието и фантазията на Ууд ярко се проявяват в работата му. Когато конструираният от него спектроскоп хваща бпаяжина след като дълго не е употребяван, Ууд измисля как да го изчисти - пуска котка през тръбата.

В една от лекциите си Робърт Ууд поставя един до друг четири плоски железни листа и ги поръсва с пясък. В единия край закрепва огледало, което отразява небето от прозореца, подрежда няколко миниатюрни планини и палми от хартия върху пясъка и нагрява подложката отдолу с горелка. Така получава мираж. Така, с шеги и фантазии Ууд заема своето място сред най-знамените физици.

Снимки на Робърт Ууд на звукови вълни, генерирани от искри и отражения. Wikimedia Commons


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.