На 20 август 1779 е роден Йонс Якоб Берцелиус

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 август 2022 в 00:00 18047 0

Попитали веднъж готвачката на известния шведски химик Берцелиус как работи шефът ѝ. Тя казала: "Първо, налива нещо от голяма бутилка в по-малка, разтръсква я, а след това я излива в още по-малка, отново разтръсква ..." "А после какво?" - "Излива всичко в мивката" - щастливо завършва готвачката.

Всъщност, едва ли е било всеки път така. Не всичко, което е забърквал Йонс Якоб Берцелиус е било за боклука. Професорът по химия и председател на Шведската академия на науките е открил церий, селен, торий, за първи път получава в свободно състояние силиций, титан, тантал и цирконий. Берцелиус е създал електрохимичната теория, съставил е таблица на атомните тегла, въвежда термина "органична химия". Проучва винената киселина и установил, че е идентична по състав на виното. И Берцелиус, за да обясни разликите в свойствата на тези киселини, се досетил, че причината е нееднаквото подреждане на атомите. Така за първи път, за да се опише този феномен Берцелиус предлага понятието "изомерия". Въвежда и други важни понятия в областта на химията като катализа и алотропия. 

На Берцелиус трябва да благодарим всеки път, когато поглеждаме таблица на елементите. Той е заменил тогавашните неудобни и разнообразни символи с една или две букви от латинското име на елемента. 

И това не е пълният списък на неговите научни заслуги. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !