На 21 ноември 1877 г. Томас Едисон изобретява фонографа

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 ноември 2022 в 00:00 21269 0

На днешната дата през 1877 година за първи път Томас Алва Едисон обявява своето изобретение за запис и възпроизвеждане на звук, наречено фонограф (от гръцки записване на звук), предшественик на грамофона.

"През декември 1877 г., един млад мъж влиза в офиса на Scientific American и поставя пред редакторите малка, проста машина. Посетителят без никакви предисловия завърта манивелата и за учудване на всички машината казва: "Добро утро. Как сте? Харесва ли ви фонографа?" Така изобретението се е представило само.

Томас Алва Едисон измисля принципа на запис и възпроизвеждане на звук между май и юли 1877 като страничен продукт на усилията му да запише телеграфните съобщения и да автоматизира звуците на речта за предаване по телефон. Той обявява своето изобретение на първия фонограф, устройство за запис и възпроизвеждане на звук, на 21 ноември 1877 г. (по-рано е публикувал доклад в Scientific American и няколко вестника в началото на ноември, а още по-рано е обявил, че работи по "говореща машина" в Чикаго Трибюн на 9 май), а демонстрира устройството за първи път на 29 ноември (патентовано е на 19 февруари 1878 г., US Patent 200521).

Първите записи представлявали вдлъбнатини по повърхността на фолио, направени от движеща се игла. Фолиото се поставя върху цилиндър, който се върти при възпроизвеждане на звука. При това звуковата пътечка е спирала, което увеличава продължителността на записа. Стойността на устройството е 18 долара. С него успели да запишат детската песничка "Мери си имаше малко агънце" (Mary Had a Little Lamb). Публичната демонстрация на апарата веднага прави Едисон известен.

Възпроизвеждането на звука изглеждало на съвременниците му като магия. Затова нарекли Едисон "Вълшебникът от Менло Парк". Самият Едисон бил толкова изумен от откритието, че споделил: "Никога не съм бил толкова развълнуван в живота си. Винаги съм се страхувал от неща, които работят от първия път". 

Най-важното
Всички новини