На 22 август 1880 за първи път думата "спътник" е употребена в смисъл сателит на Земята

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 август 2022 в 00:00 14941 1

Кредит Nightgrowler's Lair

Рядко смисълът на някоя дума има рожден ден, но за думата "спътник" знаем с точност, защото Достоевски е съобщил в частно, но датирано писмо, че иска да въведе в романа "Братя Карамазови" една сцена с дявол.

Интелигентният и образован дявол отговаря на въпрос на Иван Карамазов:

"— Какво ще стане в пространството с брадвата ли? Quelle idee!. Ако стигне донякъде по-далече, мисля, че ще почне да се върти около земята, без да знае защо, като спътник. Астрономите ще изчислят изгрева и залеза на брадвата..."

"Братя Карамазови" (стр 184), Фьодор Достоевски 

Дали астрономите са се занимавали да изчисляват орбитата на една брадва - не знаем, но историците на космоса отбелязват този ден, 22 август и празнуват раждането на думата "спътник"  заедно с рождените дати на астронавтите и стартовете на ракетите.

"Какво, Къде, Кога" - Анекдоти от Русия

Историята с брадвата-спътник на Достоевски има любопитно продължение. Може би по-възрастните читатели помнят едно интересно руско състезание от времето на Перестройката - "Что Где Когда", в което няколко отбори "на знаещите" мереха сили над въпроси, изискващи находчивост и нестандартно мислене.

Професорът по астрофизика Дмитри Вернер разказва в блога си Anekdot.ru:

"Историята е абсолютно реална, чух я по телевизора от самия Бялко. Това бе в онези древни времена, когато предаването не го даваха на живо, а го пускаха на запис. Показваха ги някъде един месец след играта 

Въпросът беше нещо подобно: 

Какво ще се случи, според Достоевски, ако се вземе брадва и се хвърли дявол знае къде?

Знаещите, с Александър Бялко  начело веднага разсъждават - Достоевски и брадва, спомнят си "Престъпление и наказание" и отговарят: 
"Брадвата ще полети към главата на една стара жена лихварка и сестра й, кротката Елизавета" .

Но се оказа, че не улучват, че в всъщност това е цитат от "Братя Карамазови" и правилният отговор е: "Брадвата ще полети около Земята като спътник".

Така Достоевски за първи път в света използва думата "спътник" в космическия смисъл на думата и това е целият смисъл на въпроса.

Месец по-късно, те седят у дома си и се гледат по телевизията. И какво да видят?

Въпросът е: 
Какво се случва, според Достоевски, ако вземе (тогава се чува звук от рязане на лента) предмет (отново същия звук) и се хвърли дявол знае къде?

Тоест изрязана е думата "брадва" и е поставена думата "предмет".

Бялко звъни в телевизията и пита какво се е случило? Момичето му казва, че не може да говори по телефона, да дойде. Той идва и се оказва, че това е цензура. Оказва се, че за този месец закъснение е станало много важно събитие: министърът на външните работи Андрей Громико излязъл пред Организацията на обединените нации с предложение за отказ от употребата на оръжия в космоса. А се оказва, че преди 150 години, руски писател предлага да изведе в орбита брадва! Над 100 години преди изстрелването на първия спътник! 

Затова "брадва" се заменя с неутрален "предмет".
В резултат на това, "знаещите" започнаха да изглеждат като пълни идиоти, защото цяла минута обсъждат за някаква брадва, за която във въпроса изобщо не е 
казана и дума."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.08 2015 в 17:35

Добре че е руската литература, та да отсрамва руската власт.