На 22 февруари 1857 г. е роден физикът Хайнрих Херц

Какво означава мерната единица Херц

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 февруари 2017 в 00:00 31130 0

Хайнрих Херц

Кредит elmiradornocturno.blogspot.com

Хайнрих Херц

На 22 февруари 1857 година е роден физикът Хайнрих Херц, който доказва, че светлинните лъчи са електромагнитни вълни, а самите те се движат със скоростта на светлината и че могат да бъдат отразявани и пречупвани.

Хайнрих Херц завършва университета в Берлин, където учители му са Херман фон Хелмхолц и Густав Кирхоф. В периода 1885-1889 е професор по физика в университета в Карлсруе, от 1889 - професор по физика в университета в Бон.

Хайнрих Херц е учен с разнообразни таланти (от математика до езици), но най-важната му заслуга, заради която е почитан до днес е експерименталното доказателство за съществуването на електромагнитните вълни и експерименталната проверка на теорията на Максуел.

Изследва отражението, интерференцията, дифракцията и поляризацията на електромагнитните вълни, доказва, че скоростта на разпространението им съвпада със скоростта на светлината и че светлината не е нищо друго освен вид електромагнитни вълни.

Хайнрих Херц е откривателят на фотоелектричния ефект.

На негото име е наречена единицата за измерване на честотата.

Единицата за честота Херц Hz е характеристика на периодични процеси, например, колебания в Международната система единици (SI). Херцът е производна единица, която се изразява така:

1 Hz = 1 sec-1 = 1/(1 sec)

1 Hz означава едно изпълнение на някакъв процес за една секунда, с други думи - едно колебание в секунда, 10 Hz са десет изпълнения на този процес или десет колебания в секунда.

Точките мигат с честота f = 0,5Hz, 1,0 Hz и 2,0 Hz, където x Hz означава x мигания в секунда. Т е интервалът и Т = y сек означава, че y броят секунда, след която се случва още едно мигане. Честотата и интервалът са обратно пропорционални величини: f=1/T ; T=1/f.

Примери:

  • Диапазонът от честотите на звуковите вибрации, които може да чуе човек са в интервала от 20 Hz до 20 kHz.
  • Сърцето на човек в покой бие с честота от около 1 Hz (Трябва да се отбележи, че Herz на немски означава "сърце" и по случайност съвпада с името на великия физик.
  • Честотата на нотата "ла" от първа октава е 440 Hz и е стандартната честота на камертон.
  • Честотата на колебанията на електромагнитното поле, възприемани от човек като видимо излъчване (светлина), са в диапазона от 3,9 × 1014 до 7,9 × 1014 Hz.
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !