На 22 юни 1633 г. Галилео Галилей се отрече от своите възгледи

НаукаOFFNews Последна промяна на 22 юни 2022 в 00:00 9114 0

Галилей преди инквизицията (картина на Кристиано Банти, 1857 г.)

Кредит Wikimedia Commons

Галилей преди инквизицията (картина на Кристиано Банти, 1857 г.)

В църквата на манастира "Св. Минерва" в присъствието на всички членове на съда на Инквизицията, който продължи два месеца, 69-годишният физик и астроном Галилео Галилей, съгласно присъдата, пада на колене и се отрича от пропагандата на идеите на Коперник като еретично учение. В резултат на процеса, въпреки съгласието да се откаже от коперниковата теория и покаянието, Галилей е осъден на доживотен затвор, който скоро е заменен от домашен арест и надзор до края на живота на учения.

Процесът срещу Галилей впоследствие се превърна в символ на противопоставянето на науката и религията или в по-широк смисъл - свободата на мисълта и догматизна на религията, претендираща за абсолютен духовен монопол.

Както се изясни по-късно, Галилей не е произнасял „И все пак тя се върти“.

До тази мисъл Ватиканът идва самостоятелно, но много години по-късно. И решава да оправдае учения за неговата 400-та годишнина през 1964 г., но съдът, назначен от папа Павел VI, отсъжда, че въпросът не е безспорен.

В резултат на това грешката на папа Урбан VIII, който осъди Галилео, трябваше да бъде поправена от Йоан Павел II. Той нареди да се направи  допълнително разследване на този съдебен казус и през 1992 г. Ватиканът най-накрая реши, че Галилео е бил невинен. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !