На 23 август 1769 е роден френският зоолог Жорж Кювие

Ваня Милева Последна промяна на 23 август 2022 в 00:00 10968 0

Кредит Wikimedia Commons

На днешната дата е роден Жорж Леополд Кювие, най-видният зоолог края на XVIII и началото на XIX век.

Веднъж решили да се пошегуват с френския натуралист Жорж Кювие. През нощта показали на прозореца му глава с рога, която изръмжала: "Ей сега ще те изям!" "Не, няма да ме изядеш" - спокойно отвърнал ученият и се мотивирал: - "Ти имаш рога, значи си тревопасно".

Възпитаник на Каролинската академия в Щутгарт и частен учител в провинциална Нормандия, Кювие от скука започнал да прави дисекция и да описва животни. Благодарение на таланта си и системната си работа, е поканен през 1795 в Париж за сътрудник в Ботаническата градина, после за професор в écoles centrales du Panthéon, завеждащ катедра в Сорбоната и Колеж дьо Франс. А по-късно, вече известен учен, е избран за член на Френската академия, а малко преди смъртта му става пер на Франция.

Кювие е привърженик на постоянството на видовете и основен опонент на последователите на теорията на еволюцията (Ламарк, Ж. Сент-Илер) като взема надмощие над тях в публичен дебат в академията, Кювие дълго време, укрепва в науката идеята за неизменността на видовете. Изследванията му на изкопаеми животни довежда Кювие до теорията на катастрофите, според която всеки геоложки период има своя флора и фауна и завършва с огромен катаклизъм, катастрофа, в която загиват всички живи същества на земята и възниква нов органичен свят.

Кювие е най-видният зоолог края на XVIII и началото на XIX век. Особено е ценен приносът му в сравнителната анатомия. Той не само изучава структурата на различните животни, но и установява няколко много ценни теоретични възгледи. Например, законът за съотношението на органите, според който промяната в някой от органите непременно се съпътства с редица промени в други органи. Кювие е създал концепцията за видовете, подобрява класификацията на животинското царство и възстановява около сто и петдесет вида изкопаеми животни. "Дайте ми една кост и аз ще възстановя животното" - казва Кювие.

Новите начини за изследване, фактическия материал, който събрал Кювие, палеонтологията и сравнителната анатомия, които основал - всичко това проправи пътя за триумфа на еволюционната теория.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !