29 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На 23 февруари 1826 се роди неевклидовата геометрия

| На този ден 23 февруари 421221
Снимка: wikimedia

На 23 февруари, 1826 г. нов стил, деканът на Факултета по физика и математика на Казанския университет, Николай Лобачевски по време на среща на Факултета изнася доклада "Кратко изложение на началата на геометрията". Този ден се смята за рожден ден на неевклидовата геометрия.

Николай Лобачевски е наречен "Коперник на геометрията", но самият той не е имал намерение да извършва революция в математиката. Той просто е искал да докаже петия постулат на Евклид, но се случило така, че го е опровергал. И оттогава имаме две геометрии. 

В Русия не разбрали революционната неевклидова геометрия. Руската Академия на науките ѝ дава отрицателна оценка, а в едно списание пишат, че ѝ липсва елементарен здрав разум. Но великият Гаус я оценява и дори започва да учи руски език, за да се запознаe с творчеството на Лобачевски.

А моделите на геометрията на Лобачевски доказват нейната непротиворечивост и тя е толкова непротиворечива, колкото евклидовата геометрия.

Осъзнаването, че евклидовата геометрия има пълноправна алтернатива, прави огромно впечатление на научния свят и дава тласък на други иновативни идеи в областта на математиката и физиката. Според съвременните възгледи във физиката, геометрията на Лобачевски, както и вдъхновената от него геометрия на Риман, описват по-добре свойствата на пространството.

Нагледна представа за геометрията на Лобачевски: през точка М минават две прави линии, успоредни на правата D. Илюстрация: Wikimedia.


Ето как писателят Владимир Леви разказва в стихотворение за евклидовия свят и как майките плашат непослушните деца с Лобачевски:

В едно далечно царство, 
има остров,
където текат успоредни реки,
с успоредни брегове,
в успоредни долини
и успоредни планини
с успоредни линии се издигат към небе 
с успоредно плаващи звезди ...

Майките плашат капризните си деца:
Ето идва Лобачевски,
ще те дам на Лобачевски!
И детенцата
с успоредно остригани главички
правят всичко успоредно, както се полага…


LOG 24.02 2016 в 11:48 1
+ 25
- 22
Цялата тази история ми напомня за вица как Попов открил радиото и ... хванал БиБиСи :) Да сте чували нещо за Янош Боляй (или Бояй)? А за това, че самият Гаус (и не само той) е разработил система на неевклидовата геометрия още четвърт век преди тях двамата (макар че не е публикувал нищо, страхувайки се от "гневния вик на беотийците")? А за Ламберт, който поставя основите на сферичната геометрия, която може да се разглежда като тип неевклидова геометрия? Освен това, проблемът изобщо не е в Руската академия на науките (или в това, че руснаците са тъпи, както вероятно се опитвате да намекнете). Преобладаващото мнение по това време навсякъде в Европа е, че тези системи са просто екстравагантна измислица без реален смисъл (затова първоначално са определяни като "метагеометрия", по аналогия с "метафизика"). Затова, ако Лобачевски изобщо е направил нещо пръв, то е било да публикува по темата, при това той разглежда само една конкретна система на неевклидовата геометрия, докато Боляй има общо понятие за нея. Преди да чествате рожден ден на нещо, поне проверете в английската версия на Уикипедия, там повечето статии са история на математиката са написани относително грамотно.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.