На 23 юни 1912 е роден британският математик и философ Алън Тюринг

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 юни 2022 в 00:00 27765 0

На днешната дата, 23 юни, е роден Алан Матисън Тюринг (Alan Mathison Turing), признат за един от основателите на теорията на изкуствения интелект и компютърните науки, автор на думата "компютър" в съвременния й смисъл.

През 1936 г. Тюринг описва универсална изчислителна машина, предназначена за решаване на математически и логически задачи - известната на всички "машина на Тюринг", на която изучават теорията на алгоритмите много поколения компютърни програмисти.

Алън Тюринг е златното момче на британската математиката, но има и огромна заслуга в криптографията - той е гениален "разбивач на кодове" , а за неговото хакерство му е благодарна цяла Великобритания по време на Втората световна война. 

Алън Тюринг дешифрира кода на немската „Енигма”, машина за кодиране, за шифроване на информацията, която фашистка Германия изпраща до своите кораби, подводници и самолети по радиото.  Дълго време британските криптографи не могат да се справят с предизвикателството. Но Тюринг успява. По това време е на малко повече от тридесет години.

След войната, задавайки си въпроса: "Може ли машината да мисли", е разработил специалния "тест на Тюринг" за определяне на способността на компютъра "да мисли".

Но Тюринг е гей, нещо непростимо за тогавашна Англия.

И през 1952-та се случва скандал. Тюринг се запознава с един младеж, който помага на крадци да влязат в къщата му. Тюринг съобщава за престъплението в полицията и в хода на разследването признава за сексуалната си връзка. По това време хомосексуалността е незаконна във Великобритания и официално се счита за психическо заболяване. Гениалният математик никога не е смятал, че прави нещо нередно, но е осъден. Даден му е избор - или да влезе в затвора, или да бъде химически кастриран чрез хормонална терапия, която води до импотентност. Тюринг е освободен от държавна служба и му е отказан достъп до класифицирана информация.

Две години по-късно Алън Тюринг е намерен мъртъв. Официалната версия гласи, че 42-годишният математик се е самоубил. Аутопсията показва, че причината за смъртта е отравяне с цианид. На нощното му шкафче е намерена нахапана ябълка и въпреки че не е имало експертиза за наличие на цианид, мнението, че именно тя е съдържала отровата, е широко разпространено.

Тюринг е пресъздал сцена от любимата си приказка "Снежанка".

Има обаче предположение, че е бил отровен.

През 1967 г. "престъплението" хомосексуалност е било премахнато от Наказателния кодекс на Великобритания. Но кралско помилване Тюринг получава едва наскоро, през 2013 г. Реабилитацията на великия математик е искана от много известни учени, включително и от Стивън Хокинг. Кралицата го помилва по предложение на министъра на правосъдието Крис Грейлинг.

"Присъдата на Тюринг считаме за несправедлива и дискриминационна, а помилването - достоен знак на почит към този велик човек" , се казва в решението на кралския министър на правосъдието на Великобритания Крис Грейлинг.

Днес на името на Тюринг е най-престижната награда в областта на компютърните науки, един вид компютърна Нобелова награда.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !