На 25 юли, 1978, се роди първото дете, заченато ин витро

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 юли 2022 в 00:00 12718 0

Кредит www.birthfactdeathcalendar.net

Британските учени Робърт Едуардс и Патрик Стептоу започват работа по разработката на процедурата "ин витро" през 1950 г.

На 25 юли 1978 г. усилията им най-сетне са увенчани с успех - ражда се първото "бебе в епруветка". 

Те се превръщат в национални герои, а новородената Луиз Браун нарекоха "детето на века". Двамата заедно създават първата клиника в света за лечение ин витро. 

Оттогава шумът поутихна, а лаборатории за изкуствено оплождане се появиха по целия свят, давайки надежда на отчаяни двойки с репродуктивни проблеми. Сега броят на децата, появики се на бял свят в резултат на "екстракорпорално оплождане" или както е популярно - "ин витро", са милиони.

Днес от 20% до 30% от случаите с оплождане ин витро са успешни.

Многобройните проучвания показват, че родените след ин витро деца са здрави толкова, колкото и другите. Нещо повече - тестовете показват, че нивото на умственото развитие на "бебетата от епруветка" е по-високо от това на нормалните деца, може би защото родителите отделят повече внимание на тези придобити трудно деца.

Робърт Едуардс с 2500-то "бебе от епруветка". 

А през 2010 г. Нобелова награда за медицина и физиология бе присъдена на Робърт Едуардс (Стептоу почина през 1988).

"Неговият принос представлява крайпътен камък в развитието на модерната медицина. Неговите постижения спомогнаха за лечението на безплодие, медицинско състояние, от което страда голяма част от човечеството, включително повече от 10% от всички двойки в света", обоснова решението си Нобеловият комитет.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !