28 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На 28 юли 1586 г. картофите намират своя дом в Европа

| На този ден 28 юли 69510
Различни видове картофи. Снимка: Wikimedia Commons

Всъщност първите картофи са докарани на континента от испанците. Но не ги засаждат.

Това се случва в Англия, където картофите са донесени за първи път от математика и астроном (пръв картографирал Луната) Томас Хариот. Това става на 28 юли 1586 година. Съвременник и близък познат на Шекспир, Хариот, като част от експедицията на Уолтър Ралей, пътува до Северна Америка, опитва се да състави азбука и речник на индианците и да опише брега на Северна Америка. Със заповед на ръководителя на експедицията сър Ралей ученият донася картофи в Англия и ги засажда в ирландското имение на Ралей. (Съществува и друга легенда, че картофът може би е доплувал в Ирландия от претърпели корабокрушение галеони от Испанската армада).

Пътят на картофите до трапезата на европейците обаче е трънлив и неравен. Хората отчаяно се противопоставят на новата храна и дори са смятали картофите за причинител на инфекциозни заболявания. Последното, разбира се, е погрешно, но при първите експериментатори често са се тровили с картофи, най-вече защото са опитвали отровните плодове, а не ядливите кореноплоди.

Обществеността на Европа свиква с „втория хляб“ с  психологически трик.

Ето как се случва това:

Веднага след като френският агроном Антоан Огюст Пармантие разбира, че картофите имат високи вкусови и хранителни качества, започна широка кампания за популяризирането им. Успява да убеди властите, но не и обикновените французи. И тогава прилагат следната хитрост: засаждат  картофи в парковете на двореца Тюйлери и Люксембургската градина. През деня охраняват лехите с картофи, а през нощта освобождават пазачите. И селяните започват да крадат ценните грудки.

Интересна е историята и на разпространението на картофите в Русия. Там Петър I ги донася за първи път, но също не стават популярни - в Русия пшеницата е по-евтина, а хората ги наричали „дяволски ябълки“. При Екатерина картофите са били въвеждани насилствено, а бунтовете продължават дълго. Руснаците се шегуват, че бунтовете са спрели едва когато селяните се научили рецептата за самогон от картофи.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.