На 29 май 1953 е изкачен Еверест за първи път

НаукаOFFNews Последна промяна на 29 май 2022 в 00:00 36830 0

На днешната дата през 1953 година човешки крак най-сетне стъпва на най-високата точка на Земята - връх Еверест.

При това това беше сторено от двама души едновременно - новозеландецът Едмънд Хилари и непалският шерп Тензинг Норгей. Далеч по-долу останаха четиристотинте членове на експедицията - 360 носачи, 20 шерпи водачи, и десетки поданици на английската корона, водени от ръководителя на експедицията - Джон Хънт. Той имаше късмета да избере новозеландския пчелар Хилари и шерпа Тензинг с най-голям опит, който да придружава експедицията до Еверест.

Това се случва почти сто години след като британската топографска агенция в Индия открива най-високия връх в света, изчислява височината му - 8848 метра и го нарича "Еверест" - на името на ръководителя си. Откакто е определен за най-висок се появяват множество кандидати да покорят Еверест, наричан на тибетски Джомолунгма („Богинята-майка на света“) или Сагарматха („Високо в небесата“), които го щурмуват безброй пъти за тези сто години.

Хилари и Тензинг успяват първи. Техният успех след това е повтарян многократно. Но никога не може да се надмине.

Христо Проданов е първият българин, изкачил връх Еверест през 1984 г., но загива, спускайки се обратно към базовия лагер.

На 20 май 2018 г. алпинистът Слави Несторов стана 13-ият българин, който успява да се изкачи на Еверест

.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !