На 3 декември 1967 се проведе първата трансплантация на сърце (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 декември 2021 в 00:00 23719 1

Кредит Wikimedia Commons

На 3 декември 1967 г. в болницата "Гроте Шур" в Кейптаун професор Кристиан Барнард успешно присади на 55-годишният предприемач Луи Вашкански сърцето на жена, смъртоносно ранена при автомобилна катастрофа. 

Вашкански живя след операцията в продължение на осемнадесет дни, защото тялото му не свикна с чуждото сърце и изхвърли сърцето. Но с това се научиха как да се борят. И вероятно думите на нобелиста Карлтън Гайдушек, че трансплантацията на органи е цивилизован начин на канибализъм, няма да се харесат на тези, за които подобна операция ще удължи живота с двадесет години или повече.

Вторият пациент на Барнард живя с трансплантираното сърце 19 месеца. Сега с трансплантирани сърца живеят много по-дълго и пълноценно.

Например през 1985 г. англичанинът Брайън Прайс стана първият човек със сърдечна трансплантация, който завърши маратон. И това успя да извърши само 15 месеца след операцията.

Хирургът Кристиан Барнард се покри със световна слава. Той е бил толкова популярен в ЮАР, че през осемдесетте години на миналия век там са продавали бронзов сувенир - копие от неговите златни ръце.

По ирония на съдбата хирургът умира от сърдечен удар.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4036

1

lans link

04.12 2019 в 12:35

Цитат от Уикипедия: "Early reports stated that he had died of a heart attack, but an autopsy showed his death was caused by a severe asthma attack.", т.е. не е била сърдечен удар причината за смъртта му.