На 3 юни 1769 учените наблюдават рядко преминаване на Венера пред слънчевия диск

НаукаOFFNews Последна промяна на 03 юни 2022 в 00:00 11741 0

Кредит Wikimedia Commons

На 3 юни 1769 г. знаменитият капитан Джеймс Кук, астрономът Чарлз Грийн и природоизпитателите - британецът Джоузеф Банкс и шведът Даниел Соландер описват транзита на Венера на остров Таити по време на първото околосветско пътешествие на Кук.

По време на транзита Венера се появява като малък черен диск, който преминава пред Слънцето.

Това необичайно астрономическо явление се извършва по закономенрност, повтаряща се на всеки 243 години.

Датата бе предвидена от английския астроном Едмънд Халей повече от седемдесет години преди явлението. Той също така призовава колегите да наблюдават този феномен и по този начин да изчислят разстоянието от Земята до Слънцето. Колегите му се вслушват в призива и се отправят чак до остров Таити, откъдето наблюдаваше Венера на фона на Слънцето експедицията на Джеймс Кук, който след това заминава за Австралия, която, както се оказа, нейната истинска цел.

Скици на Транзита от Венера от 1769 г. от капитан Джеймс Кук и Чарлс Грийн, показващи ефекта "черна капка". Обърнете внимание на разликите в чертежите. Wikimedia Commons

Световният научен проект за наблюдение на транзита на Венера бе увенчан с успех. Получените данни направиха възможно изчисляването на разстоянието от Земята до Слънцето с невероятната за онези времена точност - от 2-3 процента.

Портативна обсерватория, използвана от капитан Кук. Wikimedia Commons

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !