На 30 юни 1905 Айнщайн е изложил основите на специалната теория на относителността

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 юни 2015 в 15:21 14667 1

Кредит Historical Museum of Berne

Айнщайн от времето, когато е бил "скромен" чиновник в патентното бюро в Берн.

На този съдбоносен ден в редколегията на списание "Анали на физиката" е получена статия от скромен чиновник от патентното бюро в Берн, която се нарича "За електродинамиката на движещите се среди".

В първата част на статията са изложени основите на нова теория за пространството и времето, а във втората - за прилагането на тази теория към електродинамиката на движещите се среди.

Никой все още не знаел, че е станала революция в областта на физиката. Скромният служител на патентното  бюро се наричал Алберт Айнщайн, а тази публикация била основополацаща за теорията на относителността.

"Прости ми, Нютон" - пише по-късно Айнщайн в краткото си автобиографично есе. Защото неговата специална теория на относителността заменя Нютоновата механика при описанието на движението на тела със скорости, близки до скоростта на светлината.

Казват, че малцина разбират теорията на относителността. Един от най-известните английски астроном Артър Едингтън бил попитан вярно ли е, че той е един от тримата в света, които разбират теорията на относителността? Астрономът се поколебал с отговора - опитвал се да си спомни кой е третият.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.06 2015 в 16:54

Да. Трудно се е възприемала ТО. Сега ни се струва лесна...
Във в-к Стършел имаше фейлетон ... по памет:
"В миналото, маса институти изхабиха милиони средства, да ни разяснят Теорията на относителността на др. Айнщайн. И от цялата теория разбрахме какво?.. Че др. Айнщайн много обичал да свири на цигулка!.."