На 31 август 1848 г. започва да се публикува ежедневна прогноза за времето

НаукаOFFNews Последна промяна на 31 август 2022 в 00:00 9205 0

Карта на времето на Европа, 9 декември 1887 г.  Wikimedia Commons

Кредит Wikimedia Commons

Карта на времето на Европа, 9 декември 1887 г. Wikimedia Commons

Първата прогноза за времето в познатата ни форма е публикувана на 31 август 1848 г. в вестник Daily News, създаден от великия английски писател Чарлз Дикенс.

Метеорологичните прогнози стават възможни в края на 40-те  години на 19-ти век, след изобретяването на телеграфа. Това позволява да се съобщават метеорологичните условия от отдалечени райони почти мигновено. Така има възможност да се правят прогнози на базата на информацията за метеорологичните условия и посока на вятъра.

И още в началото прогнозата е била поставена на научна основа - над прогнозите са работили всички метеорологични станции на империята и дори Гринуичката обсерватория. Всички капитани на кораби са били натоварени със задачата да съпоставят данни от атмосферните условия и са разполагали с изпитани инструменти и изчислителна методология за тази цел.

Джордж Колинг представя първата прогноза за зрителите на 11 януари 1954 г. за Би Би Си. Wikimedia Commons

Други важни дати за метеорологията са:

  • 1 август 1861 г. В други се твърди, че първата прогноза е във вестник Times с автор Робърт Фицрой, един от основателите на съвременната метеорология. Впоследствие, заради неточността на прогнозите си, той се самоубива.
  • 14 ноември 1922 г. - първата радио прогноза за утрешния ден. Около шест месеца по-късно такива прогнози стават ежедневни.
  • 11 ноември 1936 г. - за първи път е показана по телевизия прогноза за времето под формата на диаграма.
  • 11 януари 1954 г. - Рожден ден на съвременната прогноза за времето. За първи път на екрана се появява водещ, който разказва и показва на зрителите карта на промените на времето. Водещ е Джордж Колинг. Предаването е на живо и продължава 5 минути. Оттогава прогнозите за времето стават неразделна част от телевизионната програма.

Сега Земята е опасана от метеорологични спътници, но прогнозите остават несигурни.

През миналия век метеорологичните и синоптичните прогнози се развиват с бързи темпове, използват се радиосонди и спътници, които издигат науката в буквален и преносен смисъл на по-високо ниво.

Въпреки това, синоптиците продължават да правят грешки. Времето зависи от сложни турбулентни процеси, които силно зависят от трудно определяеми условия. Метеоролозите се шегуват - има компютърни модели, които точно предсказват времето за следващия ден, но са нужни два дена, за да се изчислят.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !