На 31 март 1596 е роден Рене Декарт

Наука ОFFNews Последна промяна на 31 март 2022 в 00:00 63037 0

"Аз съм роден с такъв ум, че главното удоволствие за мен при научните ми занимания не е да слушам мнението на другите, а в това да се опитвам да създам свое собствено".

Подобно на други гиганти на Ренесанса, Рене Декарт е първо философ, а след това физик и математик.

Декарт е създател на съвременната алгебрична символика. Той започна да обозначава неизвестните величини с X, Y, Z - точно както го правим сега, а също и начина за означаване на степен и много други. Декарт предлага използването на правоъгълна координатна система, които се наричат на негово име  - декартови. Това нововъведение силно повлиява върху развитието на съвременната аналитична геометрия и математически анализ.

Говори се, че Декарт е изобретил тази система докато гледал как една муха пълзи по плочките на стената. И веднага приложил идеята си на практика - в театъра. В онези времена там е царял пълен хаос - нито редове, нито номерирани седалки. Често са ставали сбивания за по-хубавите места. Крал Людовик XIII, изморен от тези свади, се обърнал към Декарт, който предложил да се номерират редовете и седалките. Оттогава до днес в театъра цари ред.

Още един интересен факт: Рене Декарт е първият, за който се знае, че достигнал до идеята за създаване на контактни лещи за корекция на зрението. Преди него Леонардо да Винчи е имал подобна, но не точно същата идея. Декарт предлага създаването на миниатюри стъклени съдове, пълни с течност, които имат директен контакт с роговицата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !