01 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На 4 ноември 1922 г. е открита гробницата на фараона Тутанкамон (видео)

| На този ден 04 ноември 173740
Снимка: Wikimedia Commons

Английският археолог Хауърд Картър започва да се занимава с наука на седемнадесет години.

Бил е силно привлечен от Египет и гробниците на фараоните в Долината на царете, която се намира на западния бряг на Нил, срещу древния град Тива. 

Картър, вече е известен в научния свят, когато му провървява невероятно - запознава се с лорд Карнарвон и успява да заинтригува богатия любител археолог. От 1914 г. те започват да работят заедно и само разгарът на Първата световна война прекъсва археологичните им проучвания. И веднага щом войната им позволява, експедициите се възобновяват.

Петте сезона не дават резултат и щедрият спонсор вече губи търпение. Шестият сезон заплашва да стане последен, но Картър отново има късмет. Когато на 4 ноември 1922 г. отива на мястото на разкопките е посрещнат от развълнуваните си работници - намерили са стъпало!

В продължение на два дни те изчистват още петнадесет стъпала и стигат каменна врата. Картър изчаква да пристигне лорда, отваря каменната врата и прави най-голямото археологическо откритие на ХХ век - открива гробницата на фараона Тутанкамон, единствената неограбена гробница за последните три хилядолетия.

Всичкото злато на гробницата - а там се оказаха повече от пет хиляди предмета - е нищо в сравнение със ценността на научните познания за историята на Египет от времената на фараоните, придобити по време на тези разкопки.

Преди това историците дори се съмняваха, че е съществувал Тутанкамон. Самият Хауърд Картър заяви: "При сегашното състояние на нашите познания, спокойно може да се каже, е единственото забележително събитие от неговия живот бе това, че е умрял и е погребан".

Гробницата на фараона Тутанкамон. Wikimedia Commons

След като описва разнообразните находки, Картър се оттегля от археологията и става колекционер. Умира в Англия през 1939 г. на 65-годишна възраст. Смъртта на археолога на такава преклонна възраст се изтъква най-често от скептиците като доказателство, опровергаващо идеята за „проклятието на фараоните“ – чума, причинила смъртта на хората, осквернили гробницата на Тутанкамон.


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.