На 5 юли 1996 е родена овцата Доли

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 юли 2022 в 00:00 23872 0

Кредит ROSLIN INSTITUTE

На снимка от 1998 г. овцата Доли с дъщеря си Бони.

Първият голям успех в клонирането е постигнат от изследователи от Института Розлин и биотехнологичната компания PPL Therapeutics в Единбург на 5 юли 1996: след 220 неуспешни опити, те успяват да получат агне без участие на мъжки полови клетки - прочутата овца Доли.

Повече от половин година раждането на Доли се пази в тайна и едва през март 1997 г. списание Nature пуска информационната бомба.

На следващата година е представено клонирано теле на име Мистър Джеферсън, а след това се клонира мишка, котка, куче, прасе ... 

Овцата Доли изживя живота си по нормален начин. Изпита радостта от майчинството. Разболява се от артрит, който е успешно излекуван. Но после към артрита се добавя и тежко белодробно заболяване и овчицата е приспана. Днес препарираната Доли е в Кралския музей на Шотландия.

Раждането на овцата Доли изглеждаше един от онези моменти в научните изследвания, които ще променят света завинаги. Клонирането на първото животно безспорно е еднo забележително постижение. То обеща нов вид терапия за стотици хора, страдащи от социално значими и инвалидизиращи болести.

Преди повече от двадесет години, овцата Доли показа на света, че клонирането е възможно. Поради лошото си здраве обаче, тя предизвика и недоверие към тази процедура. Но нейните братя и сестри, клонирани от същата клетъчна линия, служат като живо доказателство, че това е една жизненоспособна и безопасна технология.

Братята и сестрите на Доли, клонирани от същата клетъчна линия – Деби, Денис, Даяна и Дейзи обаче изглеждат повече от добре.

Все пак овцете-клонинги не са перфектни копия на Доли. Докато процесът на клониране използва една и съща ядрената ДНК за всеки идентичен потомък, всяка овца има различни нишки митохондриална ДНК. Въпреки че митохондриалната ДНК представлява само малък фрагмент от генома, тя все пак е отговорна за някои малки разлики между клонингите.

Предизвикателството сега е да се усъвършенства процеса на SCNT така, че да стане жизнеспособна комерсиална технология. Различни методи за клониране са усъвършенствали до там, че изследователи в Южна Корея твърдят, че могат да произвеждат 500 клонирани животни на ден, а други се опитват да възкресят дори мъртви видове.

Първото в света клониране обаче повдигна и някои социални въпроси, като например дали армия от клонирани, като във фантастичните романи и филми, няма да завземат планетата. В крайна сметка даденият на науката и медицината тласък е неоспорим. А ордите от клонирани животни и хора засега изглежда или невъзможен, или поне много далечен сценарий.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !