На 6 октомври 1927 г. се състои премиерата на първия звуков филм (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 06 октомври 2022 в 00:00 8977 0

На този ден на Бродуей, в театър Уорнър, в близост до Таймс Скуеър, се състоя премиерата на филма „The Jazz Singer“ на Warner Brothers.

"Чакайте малко, почакайте малко. Още не сте чули нищо!" - се провиква по средата на филма певецът Ал Джолсън, за когото казват, че е бил Елвис на своето време.

Препълнената зала ентусиазирано го слуша.

Този вик на Джолсън разрязва като акушерска ножица пъпната връв към немите филми, в продължение на 30 години доминиращият език на екрана, по думите на TIME.

Филмите трябва да говорят. Още Томас Едисон е смятал така. Той и неговият асистент Диксън създават машина за говорещи филми още през 1889 г. В началото на 20-те години се появяват кратки звукови филми.

Сега братята Уорнър извършват голям скок напред. Техният  „The Jazz Singer“ не е истински "говорещ филм" - откъсва се от традициите на беззвучния екран само за кратък диалог и няколко песни. Нито пък историята как син на църковен певец влиза в шоубизнеса, е особено оригинална.

Но филмът става сензация и всички студия и киносалони започват да работят със звук и така до 1930 г. почти всеки американски филм вече е "говорящ".

Викът на Джолсън е наистина викът, който се чува по целия свят.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !