На 6 септември 1766 е роден човекът дал името на далтонизма - Джон Далтон

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 септември 2022 в 00:00 18952 0

Когато като дете изпращали Джон в гората за зрели ягоди, той донасял все такива плодове, които не ставали за ядене. Когато пораснал, разбрал, че има проблем и установил, че не различава зелено от червено. Описва своя вид цветна слепота в една малка книга през 1794 г.

Оттогава всички видове нарушения на цветното зрение носят името на Джон Далтон - далтонизъм.

Ако мислите, че описанието на далтонизма изчерпва заслугите научните заслуги на Далтон, грешите.

Работите в различни научни области донесли слава на провинциалния учител едва ли не като на най-авторитетния учен на своето време.

Количеството на откритите от него закони е изненадващо: законът за парциалните налягания, кръстен на него, законът за равномерното разширение на газовете при нагряване, законът за разтворимостта на газовете в течности, законът на кратните отношения.

Различни атоми и молекули, изобразени от Джон Далтон в книгата "Нова система на химичната философия" (1808).

И това не е всичко. 

Сред научните заслуги на този самоук учен е откритието на явлението полимеризация например на етилена на бутилена и изчислението на атомните тегла на някои елементи. Джон Далтон въвежда и термина "атомно тегло".

Списък на химичните знаци на отделните елементи и техните атомни тегла, събрани от Джон Далтон през 1808.

Далтон получава признание приживе - става член на Лондонското Кралско общество и Френската академия на науките, носител на Кралски медал.

Най-известният му ученик няма нужда от представяне - това е Джеймс Джаул. Днес ученикът и преподавателят му по математика, физика, химия и се гледат в сградата на кметството в Манчестър - изваяни от скулптора Гилберт.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !