25 януари 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На 7 август 1947 г. приключва експедицията „Кон-Тики“

| На този ден 07 август 20660
Снимка: Wikimedia Commons

На 7 август 1947 г. Кон-Тики, сал от балсови дървета, завършва пътешествието си, продължило 101 дена и около 8000 км от Перу до атола Рароя в архипелага Туамоту, близо до Таити.

Целта на ръководителя на експедицията Тур Хейердал е да докаже, че древните жители на Южна Америка са можели да достигнат и колонизират полинезийските острови, като използват океанските течения.

За това в Андите са отсечени балсови дървета, всяко от тях получава отделно име според древния обичай и под надзора на Хейердал се конструира сал от тях с остър нос. Кон-Тики е оборудван с правоъгълно платно, кърмово гребло и други конструктивни детайли, така че да стане точно като саловете на инките.

Хейердал и неговият петима души екипаж отплават от Калао, Перу, на 14-метровия Кон-Тики на 28 април 1947 г. Кон-Тики, кръстен на по-старото име на Бога на слънцето на инките Виракоча, който според легендите идва от запад и дава началото на местната култура.

101 дни Хейердал и петимата негови спътници се борят с глада, вълните и лошото време. Докато пресичали Тихия океан, моряците се натъквали на бури, акули и китове, преди най-накрая да слязат на брега на Рароя. 

Хейердал, роден в Ларвик, Норвегия, на 6 октомври 1914 г., смята, че най-ранните жители на Полинезия са дошли от Южна Америка, теория, която противоречи на популярното научно мнение, че първите заселници пристигат от Азия. Дори след успешното му пътешествие антрополозите и историците продължават да са скептични към идеята на Хейердал.

Но последните генетични изследвания показват, че Тур Хейердал все пак е имал право.

Това пътуването обаче пленява обществеността и той написвва книга за преживяванията си, която се превръща в международен бестселър и е преведена на 65 езика. Хейердал също продуцира документален филм за пътуването, който спечели наградата Оскар за 1951 г., макар че повечето от заснетите кадри е трябвало да бъдат изхвърлени, защото моряците са забравяли да се обличат.

След експедицията Кон-Тики Хейердал извършва и други "археологически" пътешествия до такива места като Галапагоските острови, Великденския остров и Перу и продължава да проверява теориите си за това как пътешествията през моретата играят основна роля в миграционните модели на древните култури.

През 1970 г. той плава през Атлантическия океан от Мароко до Барбадос в тръстикова лодка, наречена Ра II (на името на Ра, египетския бог на слънцето), за да докаже, че египтяните са можели да стигнат до преколумбова Америка. През 1977 г. той плава в Индийския океан на примитивен тръстиков кораб, построен в Ирак, за да проучи как праисторическите цивилизации в Месопотамия, долината на Инд и Египет би могло да се свържат.

Макар работата на Хейердал никога да не е била възприемана сериозно от повечето учени, той остава популярна за обществеността личност и е обявен за „норвежец на века“ в родината си. Умира на 87-годишна възраст на 18 април 2002 г. в Италия. Салът от известната му експедиция от 1947 г. се помещава в музея Кон-Тики в Осло, Норвегия.

Източник: Norwegian explorer completes 4,300-mile ocean voyage in wooden raft


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Бърни Сандърс в космоса
22 януари 2021 в 07:48
Бърни Сандърс в космоса
Бърни Сандърс в космоса
22 януари 2021 в 07:48
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.