На 7 декември 903 г. се е родил персийският астроном Ал-Суфи

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 декември 2022 в 00:00 17854 2

Естествено, в духа на ислямската традиция, нямаме портрет на Ал-Суфи. Това изображение е плод на фантазията на Албрехт Дюрер.

Кредит Wikimedia Commons

Естествено, в духа на ислямската традиция, нямаме портрет на Ал-Суфи. Това изображение е плод на фантазията на Албрехт Дюрер.

Персийският астроном Ал-Суфи, чието пълно име е Абул Хюсеин Абд ал-Рахман ибн Умар Ал-Суфи, е роден на днешната дата през Χ-ти век. За първи път след древногръцките учени, Европа се запознава с астрономията, благодарение на преписите на неговите книги.

За Ал-Суфи почти нищо не се знае. Знаем само, че е живял и работил в двора на приятеля си емир Адуд ад-Даула в Шираз. Превел, изследвал и коментирал книгите на гръцките астрономи, на първо място "Алмагест" на Птолемей. 

Плод на многогодишните му усилия е епохалният каталог на 1017 звезди и 48 съзвездия "Книга на неподвижните звезди", която е имала огромно влияние върху по-нататъшното развитие на астрономията. Тя е използвана, на нея са се позовавали, била е преписвана и преиздавана многократно. Тя внася астрономията в Европа, където е преведена на латински.

"Книгата на неподвижните звезди" и досега е интересна, заради оригиналните илюстрации на древните съзвездия, които дават на историците на науката богата информация за древните арабски съзвездия, а астролозите и до днес се отнасят сериозно към тази книга на повече от хиляда години.

Съзвездие "Близнаци".

Изображенията на съзвездията на Ал-Суфи са интересна интерпретация на класически гръцки теми по арабско-персийски начин. Херкулес с ятаган, Персей с отрязаната глава в ръцете си и Касиопея в харем - това със сигурност е забавно.

Ал-Суфи е написал също и "Книга за работа с астролабия", направил е небесен глобус и е написал съответно "Енциклопедия за работа с небесен глобус", "Въведение в науката за звездите и нейните закони". Написал е и книга за геометрия -  "Трактат за построяване на равностранни многоъгълници".

На него принадлежи и първото описание на Андромеда, която нарича "малък облак в небето". В Европа забелязват тази мъглявина през телескоп седем века по-късно. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12579

2

green

08.12 2016 в 06:22

Добре,че са книгите да знам , че персийците не са араби:)

08.12 2015 в 18:01

Добре че са арабите да спасят някакво знание през средновековието. Църквата в Европа до каквото се е докопала, го е ликвидирала.