03 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На 8 юни 1625 е роден Касини, откривателят на 4 луни на Сатурн

| На този ден 08 юни 66371
Снимка: Wikimedia Commons

На 8 юни 1625 г. в Генуезката република се ражда един забележителен италиански астроном - Джовани Доменико Касини.

Неговото име носи космическият апарат "Касини", който до 2017 година проучваше Сатурн и неговите луни и накрая епично се гмурна в плътните му облаци.

И това не е случайно - Джовани Касини има особени заслуги за изследването на газовия гигант. Той пръв забелязва и четири от естествените спътници на Юпитер и открива, че между пръстените на Сатурн има пролука. 

Над 20 години работи в обсерваторията Панцано и Болонския университет. Междувременно по поръчка на папа Климент IX изготвя проекти за военни укрепления и хидротехнически съоръжения по течението на река По.

През 1669 Касини заминава за Франция и от 1671 до края на живота си е директор на Парижката обсерватория, където прави своите открития за Сатурн и неговите луни. Там открива и Голямото червено петно на Юпитер. Доказва, че Юпитер и Сатурн се въртят около оста си, отбелязвайки неравномерното въртене на атмосферата на Юпитер на различни географски ширини.

Заедно със своя колега Жан Рише извършват едновременни наблюдения на Марс, като по този начин изчисляват неговия паралакс и за пръв път изчисляват реалните размери на Слънчевата система.

Той създава първата точна теория за атмосферната рефракция, основана на закона на синусите. Касини дава и първото научно описание на явлението зодиакална светлина, която обяснява с разсейването на слънчевата светлина от праховите частици, разположени в равнината на еклиптиката - тази хипотеза сега е общоприета.

Илюстрация на "Периодът на различните движения в Юпитер" към трактата на Касини Acta Eruditorum от 1692 г.

Касини е и първият, който успява да направи успешни измервания на географската дължина на територията на Франция.

През 70-те години на 17 век Касини започва да работи по мащабен проект за създаване на топографска карта на Франция, като използва за тази цел триангулация. Проектът е продължен от неговия син и довършен от внука му. Това е първата топографска карта, обхващаща цяла страна.


Препоръчани материали
oktopod99
Рейтинг : 1930
08.06 2019 в 18:08 1
+ 0
- 3
Трябват ти пари ? Опитай късмета си тук !Нон стоп печалби !
нови игри и забележителни джакпоти .Нужен е минимален депозит от 10 евро!Забавление за пичове ! https://bit.ly/2vGdh7g
 
Още от : Новини
03 декември 2021 в 12:450
Какво е социална екология?
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.