Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам
20 февруари 2018
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Говорят медиците
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На 8 ноември 1895 г. Вилхелм Конрад Рьонтген открива лъчи, наречени по-късно рентгенови лъчи

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 08 ноември 2017 в 00:0067920
Снимка: wikimedia

В тази нощ Рьонтген искал да поработи през нощта и тръгнал от квартирата си към лабораторията, които били в една и съща сграда. По това време работил върху катодните лъчи - тема, особено популярна сред физиците от онова време. Към полунощ разбира, че е уморен, гаси светлината и тъкмо хванал дръжката на вратата, когато забелязал светещо петно. В тъмнината светел екран, покрит с бариеви кристали. Защо свети, помислил си професорът. Оказва се, че е забравил да изключи катодната тръба! Тя е покрита с черна хартия и ето че заради това Рьонтген не забелязал, че е включена. Той се ядосал на себе си за разсеяността си и я изключил. Сиянието избледняло. Тогава я включил отново. Сиянието се появило отново. Значи сиянието се предизвиква от катодната тръба? Но защо? Катодните лъчи се закрити с калъф и има метър въздушна преграда между тръбата и екрана, които трябва да бъдат преодолени. Какви неизследвани лъчи причиняват сиянието? Отговорът на този въпрос е можел да даде например, Джоузеф Джон Томсън, който наблюдавал подобен ефект, но не се интересувал от него. A Рьонтген се заинтересувал и се оказало, че лъчите проникват през метал, стъкло, книги, мека човешка тъкан.

Тайнствените лъчи, имащи невероятната способност да преминават през непрозрачни обекти, Рьонтген скромно нарекъл X-лъчи. Той отказва да иска патент върху новооткритите лъчи и не се облагодетелства с процент от всеки рентгенов апарат, отказа високоплатен пост в Академията на науките и благороднически префикс на името си.

И когато самият той се разболява сериозно, неговият ученик, Абрам Йофе му дава пари ... за да си направи рентгенова снимка.

Рентгенова снимка на ръката на Алберт фон Кьоликер, направена от Вилхелм Рьонтген през 1896 година


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
По пътя на Слънцето с Роса
18 февруари 2018 в 00:00

Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.