На 8 ноември 1895 г. Вилхелм Конрад Рьонтген открива лъчи, наречени по-късно рентгенови лъчи

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 ноември 2022 в 00:00 22136 0

Кредит Wikimedia Commons

В нощта на 8 ноември 1895 година Рьонтген решава да поработи и тръгва от квартирата си към лабораторията, които били в една и съща сграда. По това време е работел върху катодните лъчи - тема, особено популярна сред физиците от онова време. Към полунощ разбира, че е уморен, гаси светлината и тъкмо хваща дръжката на вратата, когато забелязваа светещо петно. В тъмнината светел екран, покрит с бариеви кристали.

Защо свети, си мисли професорът. Оказва се, че е забравил да изключи катодната тръба! Тя е покрита с черна хартия и ето че заради това Рьонтген не забелязва, че е включена. Той се ядосва на себе си за разсеяността си и я изключва. Сиянието избледнява. Тогава я включва отново. Сиянието се появява отново. Значи сиянието се предизвиква от катодната тръба? Но защо? Катодните лъчи а покрити с калъф и има метър въздушна преграда между тръбата и екрана, които трябва да бъдат преодолени. Какви неизследвани лъчи причиняват сиянието? Отговорът на този въпрос е можел да даде например, Джоузеф Джон Томсън, който наблюдавал подобен ефект, но не се интересувал от него. A Рьонтген се заинтересувал и се оказало, че лъчите проникват през метал, стъкло, книги, мека човешка тъкан.

Тайнствените лъчи, имащи невероятната способност да преминават през непрозрачни обекти, Рьонтген скромно нарекъл X-лъчи. Той отказва да иска патент върху новооткритите лъчи и не се облагодетелства с процент от всеки рентгенов апарат, отказва високоплатен пост в Академията на науките и благороднически префикс на името си.

И когато самият той се разболява сериозно, неговият ученик, Абрам Йофе му дава пари ... за да си направи рентгенова снимка.

Рентгенова снимка на ръката на Алберт фон Кьоликер, направена от Вилхелм Рьонтген през 1896 година

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !