На 8 октомври 1922 г е роден Г. Н. Рамачандран, забележителен математик, физик и биолог

Създателят на стандарта на протеиновите структури

Ваня Милева Последна промяна на 08 октомври 2022 в 00:00 5839 0

Гопаласамудрам Нараянан Рамачандран е индийски биофизик, който открива тройната спирална структура на молекулата на колагена, наред с други забележителни приноси в структурната биология.

Г. Н. Рамачандран („Г“ означава Гопаласамудрам, неговият роден град, а „Н“ означава Нараяна Айер, името на баща му) е роден на 8 октомври 1922 г. в малък град недалеч от Кочин на югозападния бряг на Индия. Баща му е професор по математика в местен колеж и по този начин има значително влияние върху оформянето на интереса му към математиката.

През 1942 г. Рамачандран се присъединява към магистърската програма по електротехника в Индийския научен институт в Бангалор, но скоро е привлечен от физиката от ръководителя на катедрата по физика сър  Чандрасекхара Венката Раман, носител на Нобелова награда за физика през 1930 г. за откриването на ефекта на Раман. Под ръководството на Раман, Рамачандран прави следдипломни изследвания в областта на оптиката и рентгеновата топография на диаманти и получава докторска степен през 1947 г.

Три години по-късно Рамачандран отива в лабораторията Кавендиш в Кеймбридж, Англия, тогава ръководена от сър Лорънс Браг. В Кеймбридж работи по кристалографски проект и разработва математическа теория за определяне на еластичните константи на кристалите от измервания на дифузни рентгенови отражения. Получава докторска степен. от Кеймбриджкия университет през 1949 г. Докато е в Кеймбридж, Рамачандран се запознава с Линус Полинг и е силно повлиян от неговите лекции за моделиране на изследвания на полипептидни вериги.

Рамачандран (най-вдясно) с отляво надясно, Дороти Ходжкин, Линус Полинг и сър Аркот Лакшманасвами Мудалиар, индийски педагог и лекар. Кредит: https://www.nature.com/articles/nsb0601_489 

Рамачандран се завръща в Бангалор през 1949 г. и работи като асистент по физика до 1952 г. и  на 29-годишна възраст става професор по физика в университета в Мадрас, където създава напълно оборудвана модерна рентгенова кристалографска лаборатория в Мадрас. Лекциите на Полинг в Кеймбридж за структурата на полипептидните вериги бяха все още свежи в съзнанието му, както и публикациите на Полинг за модели на α-спирала и β-листови структури. Рамачандран започва да работи върху биологични проблеми като структурата на колагена, за която няма по това време предложени задоволителни модели.

Г. Н. Рамачандран или Рам за неговите приятели и сътрудници, става основател на „мадраската школа“ за конформационен анализ на биополимери. Рамачандран е майстор на рентгеновата кристалография и заедно с колегите си конструира модели на белтъчни молекули, запълващи пространството.

Той разработва графиката на Рамачандран - метод за диаграма на конформацията на полипептиди, полизахариди и полинуклеотиди. Тя остава международен стандарт за описване на протеиновите структури и е сред най-забележителните приноси в структурната биология, заедно с описанието на Полинг на α-спиралата и Уотсън и откритието на Крик за двойната спирална структура на ДНК.

Графиката на Рамачандран на разпределението на ъглите на усукване на протеин.

Рамачандран също така изследва изкуствения интелект, вдъхновен от древното учение syādvāda*. Той разработва формулата на булевата векторна матрица, която има важно приложение при писането на софтуер за изкуствен интелект.

*Syādvāda, в джайнайската метафизика, учението, че всички съждения са условни и са валидни само при определени условия, обстоятелства, изразено с думата syāt (санскрит: "може би"). Начините за разглеждане на дадено нещо (наричани ная) са безкрайно много.

Рамачандран е бил човек с много таланти. Той се е интересувал и от класическата индийска и западна музика, както и от философските системи на Индия и Запада. По време на неговата блестяща и забележителна академична кариера, броят на цитатите и присъдени му награди и медали са твърде много, за да бъдат изброени. Като човек,  живял за науката, и по отношение на трайния си принос към структурната биология, Рамачандран принадлежи към същата интелектуална класа като Рамануджан в математиката и Чандрасекар в астрофизиката.

Източник: G.N. Ramachandran, Nature structural & molecular biology

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !