На 9 ноември 1934 е роден Карл Сейгън (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 ноември 2022 в 00:00 18019 1

На 9 ноември 1934 в Бруклин, Ню Йорк е роден Карл Сейгън - един от най-изтъкнатите астрофизици и популяризатори на науката през ХХ век.

Неговата работа се основава на научния скептицизъм и секуларния хуманизъм.

Той създава научната дисциплина астробиология и предлага идеята за програмата СЕТИ за търсене на извънземен разум.

Сейгън взема активно участие в програмата "Вояджър" на НАСА. 

Карл Сейгън е световно известен с научно-популярните си книги и със съавторството си в телевизионния сериал "Космос". Автор е и на романа "Контакт", въз основа на който е заснет през 1997 г. едноименния филм с Джоди Фостър в главната роля.

През 1976 г. от Карл Сейгън и Айзък Азимов е основана организацията Комитет за скептични разследвания (Committee for Skeptical Inquiry - CSI) . Целите на тази организация са популяризиране на здравословния скептицизъм.

Предлагаме ви вдъхновяващи цитата от Карл Сейгън.

  • "Извънредните претенции изискват извънредни доказателства".
  • "За малки същества като нас, хората, огромността на света може да се понесе само чрез любовта."
  • "Азотът в нашето ДНК, калцият в зъбите ни, желязото в кръвта ни, въглеродът в ябълковите ни сладкиши са създадени от избухнали звезди. Изградени сме от звезден прах."
  • "Какво страхотно нещо е книгата. Тя е плосък обект, направен от дърво с гъвкави части, върху които са напечатани забавни тъмни завъртулки. Но е нужен само един поглед към тях и влизаш в главата на друг човек, може би някой, който е мъртъв от хиляди години. През хилядолетия авторът говори ясно и в тишина в главата ти, директно на теб. Писането може би е най-великото човешко откритие, което свързва хора, които никога не се запознават; хора, живеещи в различни епохи. Книгата е доказателство, че човечеството умее магията."
  • "За мен е много по-добре да приемеш Вселената такава, каквато е, отколкото да преследваш измислицата, колкото и задоволителна да е тя."
  • "Всеки един от нас, от перспективата на Космоса, е ценен. Ако едно човешко същество не е съгласно с теб, остави го да живее. В стотици милиарди галактики няма да намериш друго като него."
  • "Мозъкът е като мускул. Когато го използваме, се чувстваме много добре. Разбирането носи щастие."
  •  "Погледнете отново тази точка. Това е. Това е нашият дом. Това сме ние. На нея всеки, когото обичате, когото познавате, за когото сте чували, всяко човешко същество, което някога е съществувало, е живяло живота си. Силата на нашето щастие и страдание, хиляди убедени религии, идеологии и икономически доктрини, всеки ловец и бракониер, всеки герой и страхливец, всеки създател и разрушител на цивилизации, всеки крал и поданик, всяка млада влюбена двойка, всяка майка и всеки баща, дете с надежди, изобретател и изследовател, всеки морален учител, всеки корумпиран политик, всяка "суперзвезда", всеки "велик диктатор", всеки светец и грешник в историята на нашия вид е живял там - на купчина прах, осветена от слънчевия лъч."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1555

1

ob1

09.11 2022 в 10:11

Научих за него, когато ми попадна "Свят, населен с демони" - страхотна книга и велик човек.