На 9 ноември е родена Хеди Ламар - най-красивата изобретателка (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 ноември 2022 в 00:00 31999 1

Кредит Wikimedia Commons

Кой казва, че жените, които се занимават с наука, трябва да са грозни? Днес отдаваме почит на Хеди Ламар - жена - изобретател, която е била за своето време символ на красота и изящество.

Хеди Ламар е и актриса, и изобретателка, легенда на европейското и американско кино. Рожденият ден на актрисата 9 ноември е приет за Ден на изобретателя в немскоговорящите страни.

Наричана е „най-красивата жена в Европа“, поради нейния „поразителен, тъмен, екзотичен вид“.

Става известна с ролята си във филма „Екстаз“, в който за първи път показва на екрана оргазъм, нещо необичайно за консервативния дух на епохата. 

Но Хеди има талант и в областта на точните науки. За да помогне в борбата с нацистка Германия Хеди Ламар е изобретила радиоуправляеми торпеда, управлението на които не може да бъде засечено и заглушено. Ако дистанционно се съобщават координатите на целите на управлението на торпедото на една честота, то врагът може лесно да прихване сигнала, да го заглуши или пренасочи към друга цел, но ако се използва произволен код на предавателя, то може да се синхронизира на такива честоти и приемника. Тази смяна на каналите обезпечава сигурно предаване на информация. През август 1942 Ламар и нейният приятел композитора Антейл получават патент под номер 2 292 387 "Секретна система за свръзка" (Secret Communication System). Патентът не влиза в употреба в американската армия, но тази техника е била въведена през 60-те години.

Нейният метод - техника за разширяване на спектъра и метод със скок на честотата, намира приложение в комуникациите на космическите апарати със Земята,  GPS системите, криптираните военни комуникации, а най-скорошното им приложение е в Wi-Fi мрежите за безжичен интернет. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.11 2015 в 23:24

И прекрасната журналистка на OFFNews - Симона Костадинова има рожден ден днес! "Слочаеност?!" :)