На Хаваите изригва вулканът Килауеа (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 21 декември 2020 в 18:10 8294 0

Кредит USGS Volcanoes

Един от най-големите активни вулкани, Килауеа, е започнал да изригва на Хавайските острови, според геоложката служба на САЩ. 

За последно Килауеа се събуди през май 2018 г. Той разруши над 700 къщи и принуди 10 хиляди души да се евакуират.

Според Американската геоложка служба, вечерта на 20 декември, вулканът Килауея е изригнал на най-големия остров в Хавайския архипелаг. Около час след началото на изригването земетресение с магнитуд 4,4 разтърсва острова. Скоро е последвано от още поне седем земетресения с магнитуд от 2,5 до 2,7.

Още в края на ноември 2020 г. експертите  регистрират увеличение на земетресенията и деформацията на почвата близо до вулкана.

Пепелта, изхвърлена от изригването ще падне върху селищата Пахала, Ууд Вали, Наалеху и Оушън Вю. Местните власти молят жителите да се скрият от пепелта, когато е възможно. Те може да увреди дихателната система и очите.

„Хората с дихателна чувствителност трябва да вземат допълнителни предпазни мерки, за да минимизират въздействието“, препоръчват специалистите.

Килауеа се събуди през пролетта на 2018 г. Изригването продължи четири месеца. През това време той разруши над 700 къщи и предизвика киселинни дъждове. Лавата буквално "отми" градчето Лейлани Естейтс, чиито жители бяха евакуирани навреме.

Източник: Kilauea volcano erupts on Hawaii's Big Island, The Guardian

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !