На Луната има вода, и то не малко

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 юли 2017 в 00:00 6001 0

Кредит Olga Prilipko Huber

Това, че на Луната има вода не е новост, но сега учените откриха доказателства, че тя е там, не само на полюсите, а навсякъде и ще бъде достатъчно за снабдяване на база на Луната, разказва phys.org

Статия, публикувана в списание Nature Geoscience, разказва на откриването на Луната на доста голям резерв от вода, но все пак има една важна подробност - не е много лесно да се добие.

Използвайки данни от космическата сонда "Чандраян-1", която бе изстреляна към Луната от Индийската организация за космически изследвания, двама учени от Университета Браун намериха нещо, което се смяташе за отдавна изчезнало - водата на лунната повърхност. Но заключена в камък.

Учените изследват пирокластическите скали, които имат вулканичен произход. Образците, върнати от "Аполо 15" и "Аполо 17", показват, че има големи количества вода, заключени в стъклени "перли" вътре в скалите. Оттогава учените спорят дали конкретно тези камъни са пропити с вода по някакви причини или пирокластическите скали навсякъде на Луната съдържат значителни запаси вода. Оказа се, че втората хипотеза е вярната.

Новите изследвания показват следи от вода, заключени в древни вулканични отлагания на Луната. Цветните зони показват повишено съдържание на вода в сравнение с околните терени. Жълтите и червените означават най-богато съдържание на вода. Източник: Milliken Lab / Brown University

Шуай Ли (Shuai Li) от Университета Браун и съавтор на статията подчертава, че водата не е под формата на лед, а по-скоро е хваната течна в капан вътре в минералите. Няма доказателства, че тази находка е свързана със запазите от лед на полюсите, а явно произхожда от дълбините на Луната. 

Разбира се, това че водата е вътре в камъка, не означава, че не можем да я използваме. Тъй като да се транспортира вода от Земята е скъпо и трудно, то за бъдещите лунни бази такъв местен източник може да бъде безценен по време на разработването на нашия естествен спътник. Освен това, пирокластическите скали от този вид за много на Луната, така че има достатъчно вода. По този начин лунна база може да се изгради не само на полюсите, където има ледени шапки, но и в по-топлите географски ширини, където построяването й ще бъде много по-удобно. 

Всъщност бъдещият добив на вода малко ще се различава от традиционната разработка на минерални залежи. 

Големият въпрос е, разбира се, от къде е дошла тази вода. Вероятно Луната е родена заедно с водата, т.е. водата винаги е била в нашия спътник. Тази вода трябва да е останала при насилственото раждане на Луната и да е оцеляла. Има и по-малък шанс водата да е доставена от комети и космически скали.

Коя от тези хипотези е по-добра - ще видим.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !