На Земята или в открития космос, плесенните гъби се развиват еднакво добре

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 02 юли 2019 в 00:12 4462 0

Кредит David Gregory & Debbie Marshall, CC BY

Сканираща електронна микроскопия на плесенни гъби от Pennicillium, произвеждащи вериги от спори

Международната космическа станция (МКС), както всички човешки жилища, има проблем с плесенните гъби. Астронавтите всяка седмица прекарват часове в чистене на вътрешността на станцията, така че натрупването на плесен да не се превърне в здравен проблем.  

Според ново изследване, представено наскоро на конференцията на Американския съвет по геофизика, спорите на плесенните гъби могат да оцелеят и върху външната страна на станцията. 

Спорите на два от най-разпространените видове плесенни гъби на МКС, Aspergillus и Pennicillium, оцеляват при излагане на рентгеново лъчение 200 пъти по-силно от дозата, необходима да убие човек, съобщава на конференцията Марта Кортесао (Marta Cortesão), микробиолог в Германския аерокосмически център (DLR) в Колон. 

Видовете на Pennicillium и Aspergillus обикновено не са опасни, но вдишването на голямо количество от спорите им може да разболее човек с отслабена имунна система. Спорите на плесенните гъби могат да издържат на екстремни температури, ултравиолетово лъчение, химикали и суша. Тази устойчивост ги прави изключително трудни за убиване. 

Развитие на плесенни гъби върху панел в МКС, където дрехите за тренировки се окачват да се сушат. Кредит: НАСА

"Знаем, че спорите са много по-устойчиви на радиация, отколкото смятахме, до такава степен, че трябва да ги взимаме предвид при почистването на космическите кораби както отвътре, така и отвън", смята Кортесао. "Ако планираме мисии с голяма продължителност, трябва да имаме предвид, че вероятно ще пренесем спорите на тези плесени със себе си, защото те вероятно ще преживеят пътуването в открития космос."

Новото изследване предлага и протоколи за планетарна защита, разработени така, че да предотвратят космическия кораб от това да зарази други планети или луни в нашата Слънчева система с микроорганизми от Земята, като спорите са най-сериозната заплаха. 

Но не всички плесенни гъби са вредни. Кортесао изследва способността за растеж на плесените в условията на космоса, с идеята микроорганизмите да бъдат използвани като биологични фабрики, произвеждащи материали, необходими на хората при дълги пътувания в космоса. Плесенните гъби са генетично по-близки до хората от бактериите. Техните клетки имат комплексна вътрешна структура, подобно на нашите и притежават всички органели, необходими за производството на биополимери, витамини и други молекули, от които астронавтите ще се нуждаят при дълги пътувания извън Земята. 

"Плесенните гъби може да се използват за производството на важни вещества като антибиотици и витамини. Те не са само човешки патоген или причината развала на храните, но може да се използват за производството на много неща, необходими при дълги мисии", посочва Кортесао.

Кортесао симулира в лаборатория космическата радиация, облъчвайки плесенните спори с йонизирано рентгеново лечение, тежки йони и вид високочестотно ултравиолетово лъчение, което не достига до земната повърхност, но се среща в космоса. Йонизираната радиация убива клетките, увреждайки тяхната ДНК и други жизненоважни клетъчни структури. Земното магнитно поле предпазва корабите в ниска орбита до Земята, подобно на МКС, от силната радиация на междупланетното пространство. Но корабите, отиващи към Луната и Марс ще бъдат изложени на него. 

Спорите оцеляват излагане на рентгеново лъчение от 1000 грей, от тежки йони - 500 грей и ултравиолетово лъчение до 3000 джаула радиационна енергия на килограм маса. Пет грей е достатъчно да убие човек. При половин грей се развива лъчева болест. 

Предполага се, че пътуване до Марс за 180 дни би изложило космическия кораб и екипажа му на натупване на доза от около 0,7 грей. Спорите на Aspergillus се очаква лесно да го преживеят. В изследването още не е проучена тяхната възможност да оцелеят на комбинацията от радиация, вакуум, студ и ниска гравитация в космоса. Експериментите за проверка на растежа на плесенните гъби при микрогравитация ще започнат в края на 2019 г.

Източник: Science daily - Space station mold survives high doses of ionizing radiation

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !