20 май 2019
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Говорят медиците
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На днешната дата е открит полипропиленът, една от най-важните пластмаси

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 12 ноември 2018 в 00:0011150
Снимка: Wikimedia Commons

Днес почти всяка голяма нефтохимическа компания по света произвежда полипропилен, а приложенията му са навсякъде около нас.

Възможността да се синтезира полипропилен обаче се появява не толкова отдавна.

На днешната дата, през 1951 г., химиците Дж. Пол Хоган (J. Paul Hogan) и Робърт Банкс (Robert L. Banks), работещи за компанията Филипс Петролеум (Phillips Petroleum), случайно откриват полимера по време на експерименти с катализатори, докато се опитват да трансформират компонентите на природния газ етилен и пропилей (пропен) в съединения, полезни за бензина. И получават "кристален полипропилен".

Хоган разказва, че реакцията му е незабавна - сяда на бюрото си и описва в патент идеята и двамата с Банк я подписват.

С пълна подкрепа от ръководството на Филипс, Хоган и Банките бързо пренасочват научните си изследвания от производството на бензини към производството на пластмаси.

По-късно те също така разработват нов каталитичен процес за производство на полиетилен с висока плътност (HDPE). 

Двамата изследователи откриват катализатора, който трансформира етилен и пропилей в твърди полимери. Получените пластмаси - кристален полипропилен и HDPE - сега са ядрото на мултимилиардната световна индустрия.

Филипс скоро инвестира в нови пластмасови производствени предприятия.

Първата успешна търговска употреба на новия материал е за обръчите за въртене хула-хуп (Hula Hoop), станали популярни през 60-те години на миналия век. Днес милиарди килограми полипропилен и полиетилен с висока плътност се използват всяка година в опаковки с всякаква форма и размер, от кани за вода до големи химически барабани; в играчки, инструменти, мебели и влакна; във водопроводи, канализационни и газови тръби; и в авточасти. Тези полимери са станали неразделна част от ежедневието ни.

През 1999 г. в Бартсвил, Оклахома, бе поставена паметна плоча на мястото на лабораторията, където е измислен полимера полипропилен от Американското химическо дружество. 


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.