На днешната дата е открит полипропиленът, една от най-важните пластмаси

НаукаOFFNews Последна промяна на 12 ноември 2022 в 00:00 7234 0

На днешната дата е открит полипропиленът, една от най-важните пластмаси

Кредит Wikimedia Commons

На днешната дата е открит полипропиленът, една от най-важните пластмаси

Днес почти всяка голяма нефтохимическа компания по света произвежда полипропилен, а приложенията му са навсякъде около нас.

Възможността да се синтезира полипропилен обаче се появява не толкова отдавна.

На 12 ноември, през 1951 г., химиците Дж. Пол Хоган (J. Paul Hogan) и Робърт Банкс (Robert L. Banks), работещи за компанията Филипс Петролеум (Phillips Petroleum), случайно откриват полимера по време на експерименти с катализатори, докато се опитват да трансформират компонентите на природния газ етилен и пропилей (пропен) в съединения, полезни за бензина. И получават "кристален полипропилен".

Хоган разказва, че реакцията му е незабавна - сяда на бюрото си и описва в патент идеята и двамата с Банк я подписват.

С пълна подкрепа от ръководството на Филипс, Хоган и Банките бързо пренасочват научните си изследвания от производството на бензини към производството на пластмаси.

По-късно те също така разработват нов каталитичен процес за производство на полиетилен с висока плътност (HDPE). 

Двамата изследователи откриват катализатора, който трансформира етилен и пропилей в твърди полимери. Получените пластмаси - кристален полипропилен и HDPE - сега са ядрото на мултимилиардната световна индустрия.

Филипс скоро инвестира в нови пластмасови производствени предприятия.

Първата успешна търговска употреба на новия материал е за обръчите за въртене хула-хуп (Hula Hoop), станали популярни през 60-те години на миналия век. Днес милиарди килограми полипропилен и полиетилен с висока плътност се използват всяка година в опаковки с всякаква форма и размер, от кани за вода до големи химически барабани; в играчки, инструменти, мебели и влакна; във водопроводи, канализационни и газови тръби; и в авточасти. Тези полимери са станали неразделна част от ежедневието ни.

През 1999 г. в Бартсвил, Оклахома, бе поставена паметна плоча на мястото на лабораторията, където е измислен полимера полипропилен от Американското химическо дружество. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !