На днешната дата е роден откривателят на гробницата на Тутанкамон

Ваня Милева Последна промяна на 09 май 2022 в 00:00 5874 0

Кредит Wikimedia Commons

На днешната дата, 9 май, през 1873 г. е роден Хауърд Картър - британски египтолог, който прави един от най-богатите и най-известните приноси в египтологията: откриването на до голяма степен непокътнатата гробница на Тутанкамон.

През 1891 г., на 17-годишна възраст, с талант за рисуване и интерес към египетските антики, той е нает от Фонда за проучване на Египет в Лондон, за да прерисува с акварел фреските от некропола в Бени Хасан. По-късно работи върху погребалния храм на Аменхотеп в Дейр ел-Бахри в Среден Египет.

В началото на 1900 г. Хауърд Картър е назначен за главен инспектор по антиките в египетското правителство с отговорност за Горен Египет.

Няколко години по-късно, през 1907 Картър се запознава с лорд Карнарвон, който посещава Египет по здравословни причини през 1905 г., заинтересувал се от египетските антики и решава да финансира някои археологически изследвания. Той финансира разкопките на Картър от 1909 г. нататък

За Картър, който по това време вече е известен в научния свят, е голям късмет познаството с богатия любител археолог. Те работят заедно и само разгарът на Първата световна война прекъсва археологичните им проучвания. И веднага щом войната им позволява, експедициите се възобновяват.

Входът на гробницата на Тутанкамон 1922 г. Кредит: Wikimedia Commons

Входът на гробницата на Тутанкамон. Кредит: Peter J. Bubenik (1995) г. Wikimedia Commons

Петте сезона не дават резултат и щедрият спонсор вече губи търпение. Шестият сезон заплашва да стане последен, но Картър отново има късмет. Когато на 4 ноември 1922 г. отива на мястото на разкопките е посрещнат от развълнуваните си работници - намерили са стъпало!

В продължение на два дни те изчистват още петнадесет стъпала и стигат каменна врата. Картър изчаква да пристигне лорда, отваря каменната врата и прави най-голямото археологическо откритие на ХХ век - открива гробницата на фараона Тутанкамон, единствената неограбена гробница за последните три хилядолетия.

Всичкото злато на гробницата - а там се оказват повече от пет хиляди предмета - е нищо в сравнение със ценността на научните познания за историята на Египет от времената на фараоните, придобити по време на тези разкопки.

Преди това историците дори са се съмнявали, че е съществувал Тутанкамон. Самият Хауърд Картър заявява:

"При сегашното състояние на нашите познания, спокойно може да се каже, е единственото забележително събитие от неговия живот бе това, че е умрял и е погребан".

Гробницата на фараона Тутанкамон. Wikimedia Commons

След като описва разнообразните находки, Картър се оттегля от археологията и става колекционер. Умира в Англия през 1939 г. на 65-годишна възраст. Смъртта на археолога на такава преклонна възраст се изтъква най-често от скептиците като доказателство, опровергаващо идеята за „проклятието на фараоните“ – чума, причинила смъртта на хората, осквернили гробницата на Тутанкамон.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !