На днешната дата е роден откривателят на витамин К

Ваня Милева Последна промяна на 13 ноември 2022 в 00:00 6683 0

 Едуард Аделберт Дойзи

Кредит Wikimedia Commons

Едуард Аделберт Дойзи

Роденният на 13 ноември 1893 г. Едуард Аделберт Дойзи е американски биохимик, който споделя с Хенрик Дам Нобеловата награда за физиология или медицина от 1943 г. за изолирането и синтеза на вещество, което стимулира съсирването на кръвта, използвано в медицината и хирургията.

През 1939 г. американските биохимици Бинкли и Дойзи изолират от загниващо рибно брашно вещество с антихеморагично действие - витамин К (К като "Koagulations-Vitamin"). Откритие, удостоено с Нобелова награда четири години по-късно. Това вещество получава името витамин К2, за разлика от витамин К1, вещество, изолирано от люцерна същата година от Паул Карер. 

Витамин К е групово наименование липофилни (мастноразтворими) и хидрофобни витамини, необходими за синтеза на протеините, които осигуряват нормално ниво на коагулация на кръвта. Играе важна роля в метаболизма на мускулите и съединителната тъкан, както и в здравословната функция на бъбреците. Във всички тези случаи витаминът участва в усвояването на калция и във взаимодействието на калций и витамин D. В други тъкани, например в белите дробове и в сърцето, също са открити протеинови структури, които могат да бъдат синтезирани само с участието на витамин К. Предозирането на витамин К допринася за увеличаване на тромбоцитите, увеличаване на вискозитета на кръвта и в резултат на това е изключително нежелателно да се използват храни, богати на витамин К за пациенти с разширени вени, тромбофлебит, някои видове мигрена, хора с високи нива на холестерол (тъй като образуването на кръвни съсиреци започва с удебеляване на артериалната стена поради образуването на холестеролна плака).. Противоположно действие на витамин К има витамин Е. 

Едуард Дойзи заедно с ембриолога Едгар Алън, независимо от немския биохимик Адолф Бутенанд, разработва техники за анализ, които улесняват изследванията на половите хормони. Дойзи и неговите сътрудници изолират и пречистват естрона в кристална форма от урината на бременни жени. Дойзи и Алън го наричат theelin, докато Бутенанд го нарича прогинон и впоследствие го назовава като фоликулин във втората си публикация за веществото. По-късно Бутенанд е награден с Нобелова награда през 1939 г. за изолирането на естрон и работата му върху половите хормони като цяло. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !