22 май 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На днешната дата проф. Стивън Хокинг има рожден ден (видео)

| На този ден 08 януари 291585
Професор Стивън Хокинг Снимка: BBC/Richard Dansett

На 8 януари 1942 година, точно 300 години след смъртта на Галилео Галилей в Оксфорд, Англия се ражда Стивън Уилям Хокинг.

Въпреки, че къщата на родителите му се намира в северен Лондон, той е роден в Оксфорд, защото градът се е смятал за по-безопасен по време на Втората световна война. Когато става време да стане студент, Стивън изявява желание да учи математика, но тъй като тя не се е изучавала в неговия колеж, той записва да учи физика, след това отива в Кейбридж да учи космология.

Стивън Хокинг работи по основните закони, движещи Вселената. Заедно с Роджър Пенроуз той показва, че времето и пространството, събрани в едно от Общата теория на относителността (ОТО) на Айнщайн имат начало в Големия взрив и край в черните дупки. Този резултат показва необходимостта от обединение на ОТО и квантовата теория. Едно от следствията на едно такова обединение е откритието на Хокинг, че черните дупки не би трябвало да са съвсем черни, а да излъчват определен вид лъчение докато изчерпят енергията си и изчезнат. Това явление е кръстено по-късно на негово име – лъчение на Хокинг. Друго негово откритие е, че Вселената няма граници, но има краен размер във време-пространството.

Професор Хокинг е диагностициран с амиотрофична латерална склероза (АЛС) малко след като навършва 21 годишна възраст. Болеста бързо го приковава на инвалидна количка и от 1985 година той използва специален апарат, който се усъвършенства все повече, за да може да общува с околните. Той е най-дълго живялият човек с такава болест, което според лекари-специалисти, се дължи на особената форма на болестта, която той има, както и на добрите грижи, които той получава от самото начало на болеста си.

До 2009 година Стивън Хокинг е Лукасов професор по математика на Кеймбриджкия университет, длъжност заемана в началото от Исак Нютон.

Има няколко издадени научно-популярни книги, най-известната от които е „Кратка история на времето“. Участва в няколко филма и дори в сериали. В „Стар Трек: Следващото поколение“ и „Теория на големия взрив“ играе самия себе си. 

Професор Хокинг е изключително популярна публична личност, като това помага да се популяризират и редица научни идеи.

Честит Рожден Ден!

"Галактическата песен" от култовия забавен филм на Тери Гилиъм "Смисълът на живота според Монти Пайтън", изпълнена от Стивън Хокинг.


+ 10
- 1
Не го е измислил той:)
Има една теория за безкрайното множество невзаимодействащи вселени.
Представи си строя на войниците на парада, в карета. Сега същото, от детски балончета отстрани. Реят се, почукват се едно в друго, отскачат, но не се пресичат.
Не ме питай защо е измислена тая теория - сигурно е нужна за нещо. Просто аз нищо не разбирам от космогония, нито даже от космология, за свой срам. Макар че някога работех в отдел, който се занимаваше с тия въпроси.
+ 0
- 0
А ти може би си измисляш, karviola. Може би.
+ 0
- 10
Впрочем, и тази година може да почерпи.
karviola
Рейтинг : 9506
08.01 2017 в 19:10 2
+ 2
- 6
И вселената всъщност е една клетка от много други подобни, който сформират живо тяло (може би на бог) и най-вероятно от вселени е сформирано всяко живо същество... може би!
+ 2
- 10
Ми, наздраве.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.