На днешния ден отваря врати Айфеловата кула

Антония Петрова Последна промяна на 31 март 2022 в 15:52 4094 0

Прочутата Айфелова кула е отворена за посещения за първи път на днешната дата през 1889 г. като входна врата на “Exposition Universelle”, международен панаир по повод стогодишнината на Френската революция и раждането на Френската република.

Организационният комитет на събитието е настоявал нещо грандиозно и импозантно да служи като портал и да привлича посетителите. Представяли са си най-високата конструкция, която някога е построявана, от която да се развее трикольора и да олицетворява триумфа на френската култура и на модерността на Париж. 

Обявен е всенароден конкурс. Стотици са кандидатите, един от тях е гигантска гилотина "в памет на жертвите на терора". Конструкция с подобни размери би изисквала превъзходни инженерни умения и най-съвременните строителни техники.

Гюстав Айфел (Gustave Eiffel) твърдял, че единствено стоманата е достатъчно здрава за подобна авантюристична постройка. И той и неговата компания представят смел и иновативен дизайн, който успява да спечели съдиите.

С построяването си Айфеловата кула се превръща в една от най-посещаваните атракции. Ето някои любопитни факти, свързани с нея:

Снимка: ROGER VIOLLET

1. Кулата остава най-високата, направена от човек, за цели 41 години, докато през 1930 г. не се появява небостъргачът на Крайслер в Ню Йорк.

2. Висока е 324 м, включително антените, и тежи 10 100 тона.

3. Най-високата конструкция във Франция е до построяването на военния радиотранслационен предавател за комуникация с подводници. Неговата кула е построена в Сесак през 1973 г. и е с височина от 330 метра. Завършеният през 2004 г. виадукт Мийо (Millau) също е по-висок - 343 м.

4. До върха се достига и пеша, но до там са 1 665 стъпала. Повечето хора предпочитат асансьорите.

5. Лифтовете преминават комбинирано разстояние от 103 000 км на година - два пъти и половина обиколката на Земята.

6. Измамникът Виктор Лустиг (Victor Lustig) "продава" кулата за скрап на два пъти.

7. По време на студено време кулата се свива с около 15 см. 

8. Гюстав Айфел също е бил замесен в опита на Франция да изгради канал в Панама и репутацията му е била силно пострадала от провала на проекта.

9. Дело на Айфел е и конструкцията на Статуята на свободата в Ню Йорк.

10. Кулата се състои от 18 000 метални части, съединени заедно от 2,5 милиона нита.

11. От откриването си тя е посетена от около 250 милиона души.

12. В наши дни кулата посреща близо 7 милиона души на година, което я прави най-посещаваният платен монумент в света.

13. Построяването й отнема две години, два месеца и пет дни - 180 години по-малко от друга голяма атракция на Париж - Нотр Дам.

14. По време на нацистката окупация кабелите на асансьорите в кулата са били отрязани, а самата тя - затворена за посещения. Нацистките войници се опитват да окачат свастика на върха й, но тя била толкова голяма, че била отвяна и трябвало да я заменят с по-малка.

15. През 1944 г., с наближаването на съюзническите сили към Париж, Хитлер нарежда на Дитрих фон Холтиц, военният губернатор на Париж, да унищожи кулата, заедно с други части от града. Генералът отказва.

Адолф Хитлер и антуражът му в Париж през 1940 г.

16. Подновяването на боята на кулата, което става на всеки седем години, отнема 60 тона боя.

17. Сър Джон Бикерстаф (John Bickerstaffe), кмет на Блекпул, бил толкова впечатлен от новата атракция на Париж по време на Международното изложение през 1889 г., че си построява подобна кула на английското крайбрежие.

18. Кулата се появява през 1985 г. във филм за Джеймс Бонд - A View to a Kill. Има сцена в ресторант "Жул Верн" и бой на стълбите.

19. Семолина Пилчард катери Айфеловата кула в песента на Бийтълс "I Am the Walrus".

20. По света има множество реплики на кулата, включително в Лас Вегас и в тематичния парк Window of the World в Шънджън, Китай.

21. Кулата играе роля в победата на съюзниците при първата битка край Марн през 1914 г. Един от нейните трансмитери заглушава германските радио комуникации, прикривайки настъпването на съюзниците.

22. Първоначално Айфеловата кула е била построена с намерение да се извисява само 20 години и след това да бъде разглобена, но заради употребата й като безжичен телеграфен трансмитер (в случаи като горния) тя е оставена.

Парижките изпълнители Жан-Луи Берт и Грет Бюлоу изпълняват танц пред Айфеловата кула; Снимка: Jean Berton

23. Френският автомобилен производител Ситроен използва кулата като гигантски билборд между 1925 и 1934 г. - името на компанията се е виждало върху кулата с помощта на 250 000 крушки. Книгата на рекордите на Гинес регистрира това като най-голямата реклама в света в света.

24. През 2008 г. жена с фетиш към обекти се "омъжва" за Айфеловата кула, като променя името си на Ерика Ла Тур Айфел в чест на своя "партньор". 

25. Гюстав Айфел е държал малък апартамент на третия етаж, за да забавлява приятели. В наши дни той е отворен за посещения.

26. За да се отбележи 125-тата годишнина от построяването на Айфеловата кула, Британските Вирджински острови пускат специална кулообразна монета от 10 долара. 

27. Редица авиатори успяват да преминат със самолет между краката на кулата. През 1926 г. Леон Колет загива при неуспешен опит. 

28. При вятър кулата се наклонява с 6-7 см.

Съветският космонавт Юрий Гагарин посещава Айфеловата кула през септември 1963 г.; Снимка: AFP

29. Айфеловата кула и Маргарет Тачър споделят един и същи прякор - Желязната лейди или La Dame de Fer.

30. През 1960 г. Шарл де Гол (Charles de Gaulle) предлага временно разглобяване на кулата и изпращането й в Монреал за Експо 67. Предложението му е било отхвърлено. 

31. Имената на 72 инженери, учени и математици са издълбани от едната страна на кулата, всеки от тях е допринесъл за нейното построяване. 

32. В компютърната игра Call of Duty: Modern Warfare 3 кулата бива срината при въздушно нападение.

33. За да свети всяка нощ, по кулата има 20 000 лампички.

34. Ако някога сте искали да имате своя собствена Айфелова кула, това може да се осъществи - с помощта на комплект LEGO number 10181 (съдържа 3 428 кубчета).

35. За да се издигнете до върха на кулата ще ви струва 15 евро.

36. Мнозинството посетители (10.4%) на кулата са французи, следвани от италианци и испанци (по 8.1%), американци (7.9%), британци (7.4%), германци (5.8%) и бразилци (5.5%).

37. През 1905 г. местен вестник организира първенство по изкачване на стълбите на кулата. Победителят успява да стигне второ ниво за 3 мин. и 12 сек.

48. Пиер Лабрик (Pierre Labric) се спуска с колело по стълбите на кулата през 1923 г. Така той печели облог, но бива арестуван от полицията.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !