На крачка от изстрелването на първия български комуникационен сателит

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 август 2016 в 10:00 9029 1

Булсатком е само на крачка от изстрелването на първия български геостационарен комуникационен сателит. Компанията е на един тест разстояние от пълната технологична готовност на съоръжението за извеждане в космоса.

Производителят на сателита - водещата в сектора компания - Space Systems/Loral (SSL) официално потвърди, че BulgariaSat-1 е преминал успешно вибрационните тестове – една от важните фази в комплексния тестови процес.

Първият модерен български спътник ще бъде изстрелян в космоса тази година като част от програмата на SpaceX на Илон Мъск за 16 старта до края на годината.

Две години, след като „Булсатком“ стартира производството и подготовката за първия български геостационарен комуникационен спътник, скоро предстои изстрелването на BulgariaSat-1 в орбита, съобщават от компанията.

Спътникът се произвежда от компанията Space Systems/Loral (SSL), която е базирана в Пало Алто, Калифорния - Силициевата долина. Проектът започна да се реализира преди около две години. Според "Булсатком" работата върви с много добро темпо и има голям шанс изграждането на спътника да завърши предсрочно, което ще позволи изстрелването му в Космоса още тази година.

BulgariaSat-1 ще осигурява покритие над Балканите и част от Европа. Той ще бъде на орбита на 36 хил. километра над Земята. Основната част от изграждането на спътника е приключила, като сега се провеждат тестове на системите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12261

1

Божо

10.08 2016 в 11:16

Нито е първият, нито е български.