На служителите на Роскосмос вече е забранено да пътуват извън Русия (защото може да не се върнат)

Ваня Милева Последна промяна на 17 март 2022 в 00:01 13628 0

Докато Русия води война срещу Украйна, влошаващата се ситуация вътре в Русия кара много руснаци да бягат от сриващата се икономика. Според руския журналист Камил Галеев директорът на Роскосмос Дмитрий Рогозин забранява на служителите на Роскосмос да напускат страната.

Според руския журналист Камил Галеев сред бягащите има ИТ специалисти. Техните технологични умения са търсени по целия свят. Но те също са търсени и в Русия, а директорът на Роскосмос Дмитрий Рогозин им пречи да напуснат Русия.

Всичко това е част от нарастващия проблем с изтичането на мозъци от Русия, тъй като санкциите осакатяват икономиката и намаляват перспективите. Според Галеев руските граничари са получили инструкция да попречат на ИТ специалистите да напуснат страната.

Една съвременна нация не може да функционира правилно без ИТ специалисти. Нито икономиката, нито армията, нито Роскосмос могат да бъдат ефективни без тях. Лесно е да се разбере защо Русия не иска да я напуснат.

Но те си тръгват масово според Галеев.

Според BBC повече от 25 000 руснаци са напуснали страната и са отишли само в Грузия. Много повече са избягали в други страни, въпреки че няма официален брой. Един икономист с руско образование казва, че 200 000 руснаци са избягали от Русия и това може би е твърде занижена оценка. В момента няма начин да се разбере какво ниво или вид образование имат тези хора, въпреки че вероятно не са съгласни с инвазията на Путин в Украйна или заради влошеното икономическо състояние на страната си.

„Всички донякъде умни хора в страната разбират колко ужасяващи са перспективите. Хората масово си тръгват, където могат. Най-популярната дестинация за емиграция е Тбилиси, всички полети са резервирани. Затова хората летят до Ереван, Баку, само за да напуснат“, коментира Галеев в един туит.

Само бъдещето ще покаже какъв ефект ще има това върху Русия. За Роскосмос това може да бъде осакатяващо. Има ли нещо по-технологично от космическите полети?

Никой не знае как ще свърши войната и как ще изглеждат ужасните последствия. Но по начина, по който върви, Роскосмос може да изпадне в тежко състояние заедно с други части на технологичната икономика. Роскосмос печели от своите възможности за изстрелване на ракети и ако изтичането на мозъци стане достатъчно, този доход ще бъде застрашен.

Роскосмос също е част от престижа на Русия и Путин. А за лидери без демократична легитимност престижът и имиджът са важни. Всяко изстрелване на ракета укрепва положението на Путин.

Никой не знае какво ще направи Путин след това. Той е непроницаем. Но забраната на служителите на Роскосмос и ИТ специалистите да напуснат страната е сигнал за отчаяние.

А от един отчаян Путин не се очаква нешо хубаво.

Източник: Russian Space Agency Employees are now Forbidden to Travel Outside Russia (Because They Might not Come Back), Universe Today

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !