На тази дата е изстрелян първият пилотиран космически кораб "Аполо"

НаукаOFFNews Последна промяна на 11 октомври 2022 в 00:00 7580 0

Екипажът на Аполо 7

Кредит Wikimedia Commons

Екипажът на Аполо 7

Първият пилотиран космически кораб, който стартира в рамките на проекта "Аполо", е изстрелян от стартова площадка 34 на Кейп Канаверал в 15:02:45 на 11 октомври 1968 г.

Apollo 7 е първата мисия с екипаж от трима от американската космическа програма. Целта на полета са комплексни тестове на командния модул на геоцентрична орбита, както и тестове на командно-измервателния комплекс.

Тази мисия може да се смята за генерална репетиция за полетите към Луната.

Корабът е с маса при излитане 20 550 кг. Изведен е на начална орбита с параметри 227/282км. В 17:57:07ч Аполо 7 се отделя от последната степен на ракетата "Сатурн".

Екипажът се състои от Уолтър Шира (командир) - първият човек в света, който извършва трети полет, пилот на командния модул - Дон Айзли и пилот на лунния модул - Уолтър Кънингам.

По време на полета са извършени успешни изпитания на основния блок, който след този полет е счетен за достатъчно тестван за полет до Луната. Получени са биомедицински данни, които в комбинация с данните, получени по време на полетите на корабите от поредица "Джемини", служат за основа за планирането на лунните експедиции. 

С този успешен космически полет се възвърна общественото доверие в космическата програма. В резултат на мисията, програмата "Аполо" отново е включена в графика, който предвижда да кацнат хора на Луната преди 1970 г.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !