03 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На тази дата мореплавател открива залива на Сан Диего в търсене на митичен морски път

| На този ден 28 септември 48680
Карта на предполагаемия пролив на Аниан от 1687 г. Снимка: Public domain

На 28 септември 1542 г. испанският изследовател Хуан Родригес Кабрийо (Juan Rodriguez Cabrillo) открива залива на Сан Диего, докато търси пролива Аниан, митичен морски път, за който се е смятало, че поставя границата между Северна Америка и Азия и дава възможност континента да се пресече изцяло по вода.

Кабрийо не е първият, който търси път по вода покрай северноамериканския континент. Още след пътуванията на Колумб, европейците мечтаят да открият по-кратък търговски маршрут към Ориента. Когато става ясно, че Северна Америка не е Индия, а изцяло нов континент, мореплавателите се надяват, че все още може да се открие път през Новия свят изцяло по вода.

Мореплавателите от 16-ти и 17-ти век като Кабрийо сериозно подценяват ширината на континента и вярват, че подобен маршрут може да е митичният пролив Анина, за който някои моряци твърдят, че свързва Тихия океан и Мексиканския залив. 

През юни 1542 г. Кабрийо потегля от Западния бряг на Мексико и плава на Север, за да изследва тихоокеанския бряг на континента. Отклонявайки се многократно на Изток, за да изследва всеки залив, който дава надежда да е пролива, Кабрийо става първият европеец, който изследва голяма част от заливите на тихоокеанското крайбрежие на Северна Америка. Въпреки че нито заливът на Сан Диего, нито който и да е друг от заливите не го довежда до митичния пролив Аниан, Кабрийо успява да картографира голяма част от крайбрежието.

Въпреки провала на мисията на Кабрийо, други изследователи продължават да търсят провлака Аниан, както и Северозападния морски път през Севрния ледовит океан, но без успех. През 1905 г. арктическият изследовател Роал Амундсен наистина открива път северно от континента и става първият човек преминал покрай Северна Америка изцяло по море. Но неговото тежко и опасно пътуване през студения Север далеч не се оказва прекия маршрут, за който толкова пътешественици са мечтали в продължение на векове. 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.