На тази дата през 1965 г. Алексей Леонов излезе в открития космос

Ваня Милева Последна промяна на 18 март 2022 в 00:00 8953 0

На тази дата, 18 март, в 11:30 по московско време Алексей Леонов преживява най-силния стрес: честота на пулса му се увеличава до 143 удара, дишането му се учестява два пъти, температурата му става 38 градуса, за няколко часа той отслабва с 6 килограма.

И всичко това, защото Алексей Леонов прекарва 12 минути там, където никога досега не е бил човек -  в откритото космическо пространство. 

В открития космос Леонов е в скафандър, завързан с въже за космическия кораб "Восход-2", за да не отлети случайно надалеч.

Леонов с мъка се връща обратно в капсулата, но не само защото трудно се разделя от гледката на необятността на Вселената.

Заради космическия вакуум скафандърът му се раздува и не може да влезе обратно във въздушния шлюз. Леонов успява, защото се сеша да отвори клапан, за да позволи част от налягането на костюма да изтече и едва успява да се върне обратно в капсулата.

С това премеждията му не свършват - преди приземяването отказва автоматичната система за ориентация. Спътникът му Беляев ръчно ориентира кораба и включва спирачния двигател. Приземяват се далече от плануваното място -  сред безлюдната и студена тайга. Две денонощия космонавтите оцеляват в суровата тайга, без да са подготвени за тези условия. Едва на третия ден до тях стигат спасители на ски, които разчистват в гората площадка за приземяване на вертолета, който да вземе космонавтите. 

По време на мисията Леонов рисува малка скица на орбитален изгрев, произвеждайки първото произведение на изкуството, направено в открития космос.

Завърнал се на Земята, Леонов продължава да рисува космически пейзажи. Може да се каже - по памет.

През 1968 г. Леонов е избран за командир на окололунния полет на Союз 7K-L1. Мисията е отменена поради закъснения в постигането на надежден окололунен полет и успеха на мисията Аполо. Леонов е избран да бъде и първият съветски човек, който да кацне на Луната, на борда на космическия кораб. Този проект също е отменен. Леонов трябваше да бъде командир на мисията на Союз 11 през 1971 г. до Салют 1, първата космическа станция с екипаж, но екипажът му бе заменен с резервния след един от членовете, космонавтът Валери Кубасов, е заподозрян, че е болен от туберкулоза.

Леонов трябваше да командва следващата мисия до Салют 1, но това бе отменено след смъртта на членовете на екипажа на Союз 11 и космическата станция бе загубена. Следващите два Салюта са загубени при изстрелването или се провалят скоро след това, а екипажът на Леонов остава встрани. По времето, когато Салют 4 достигна орбита, Леонов е пренасочен към по-престижен проект.

Второто пътуване на Леонов в космоса е като командир на Союз 19, съветската половина от мисията Аполо-Союз от 1975 г. - първата съвместна космическа мисия между Съветския съюз и Съединените щати. По време на проекта Леонов става приятел с американския командир Томас Стафорд, като Леонов е кръстник на по-малките деца на Стафорд. Стафорд изнася надгробна реч на руски на погребението на Леонов през октомври 2019 г.

Астронавтът Доналд К. Слейтън и космонавтът Алексей Леонов се прегръщат в космически кораб Союз. Източник: НАСА

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !