27 ноември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На тази дата се ражда картографът, заради когото Европа изглежда по-голяма от Южна Америка

| На този ден 05 март 61361
Кредит: Wikimedia Commons

На 5 март 1512 г. се ражда фламандският картограф Герардус Меркатор. Всъщност, за да бъдем точни, на този ден в роден Герт Кремер - той ще стане Меркатор по-късно, когато преведе фамилното си име на благородния латински.

Човечеството дължи на Меркатор картографската проекция, носеща неговото име, на която паралелите и меридианите се изобразяват като прави линии, разположени така, че да произвеждат във всяка точка точно съотношение на географска ширина и дължина. Така траекторията на движението като се поддържа едно и също положение на стрелката на компаса се представя от права линия върху картата в проекцията на Меркатор. Затова и досега проекцията на Меркатор се използват за морски карти.

Той въвежда името "Америка" и най-важното - първия "Атлас". Издаден в края на 16 век, колекцията от географски карти е украсена с образа на титана Атлас. Оттогава наричаме така всяка книга с карти.

Ние погрешно смятаме, че Европа е по-голяма от Южна Америка, а Тихи океан с размерите на Атлантическия океан. Защо?

Причината е равноъгълната цилиндрична проекция на Меркатор. Тази проекция запазва ъглите между направленията меридианите и паралелите. Меридианите тук са успоредни линии, на еднакво разстояние, а паралелите са линии, разделени от разстояние, равно на разстоянието между меридианите близо до екватора като това разстояние се увеличава значително към полюсите.


Деформации в проекцията на Меркатор.

На схемата се вижда и причината за деформацията на площите при проекцията на Меркатор.

Самите полюси не могат да бъдат представени в проекцията на Меркатор, така че картата обикновено се ограничава до около 80-85 ° северна и южна ширина. Мащабът на тази карта не е постоянен, той увеличава от екватора до полюсите обратнопропорционално на косинуса на географската ширина, но мащабите вертикално и хоризонтално винаги са равни, което е следствие от равноъгълната проекция. Тази картографска проекция води до това, че районите около полюсите са силно изтеглени вертикално.

Видеото показва много от заблудите за съотношенията на площите, в които ни е вкарала проекцията на Меркатор. Някои страни ще се окажат неочаквано големи или по-малки от това, което сме представяли, че са.

И все пак, да не забравяме, че проекцията на Меркатор всъщност е създадена за карти за навигация, заради което са жертвани и правилната форма, и размера.

Проекцията на Меркатор се наложи, защото е много удобна за нуждите на навигацията, особено в миналото.

Причината е, че траекторията на движението на кораба като се поддържа едно и също положение на стрелката на компаса се представя от права линия върху картата в проекцията на Меркатор.


Препоръчани материали
+ 1
- 0
"На 5 май 1512 г. се ражда фламандският картограф Герардус Меркатор", но аз помня добре - това се случи на 5 март!
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.