На тихоокеански атоли радиацията е по-висока, отколкото в Чернобил. Ето защо

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 18 юли 2019 в 00:00 7898 0

Кредит Google maps

Сателитна снимка на атола Бикини от Маршаловите острови

Повече от тридесет години след аварията в Чернобил, радиационният фон в района вече е достатъчно нисък, така че дори части от зоната са отворени за посетители. 

Но случая може да не е такъв в някои райони на Маршаловите острови в Тихия океан, където САЩ провежда 67 ядрени опита след Втората световна война. 

Скорошно изследване на учени от Колумбийския университет, публикувано в списание Proceedings of The National Academy of Sciences, се посочва, че в части от островите, радиацията е по-висока, отколкото в почвата в района около Чернобил.

Учените откриват "повишени нива" на радиоактивни елементи като америций, цезий и два типа плутоний в 38 проби, взети от почвата на 11 различни острова. 

Най-високата радиация е отчетена на атола Бикини, където САЩ провежда най-големия опит с водородна бомба и след това потапя десетки радиоактивни кораби. 

Три месеца след аварията в Чернобил повече от 30 души загиват от лъчева болест. Днес учените предполагат, че стотици и дори хиляди хора са били сериозно засегнати от катастрофата. 

При направената проверка за наличие на америций-241, учените откриват, че на някои от островите се съдържа много по-голямо количество от изотопа, отколкото в Чернобил през 2009 г.

Тестовете показват, че на Бикини се съдържат и до 1 000 пъти повече плутоний, отколкото е откриван в Чернобил или при инцидента във Фукушима през 2011 г. 

Като заключение учените определят, че четирите северни острова, Рунит, Енджеби, Бикини и Наен, имат по-голямо радиационно замърсяване от районите до ядрената централа Чернобил.

Въпреки че повечето от тези острови са необитаеми, учените предупреждават жителите в района да ги избягват.

Източник: Science alert - Parts of The Marshall Islands Are Now More Radioactive Than Chernobyl, Study Finds

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !