20 септември 2019
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Говорят медиците
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На този ден: е роден основателят на генетиката Грегор Мендел

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 22 юли 2019 в 00:0049070
Снимка: Wikimedia Commons

На 22 юли 1822 в селцето Хайнцендорф в тогавашната Австроунгарска империя е роден основателят на генетиката Грегор Йохан Мендел.

Син на беден селянин, за да може да се издържа и да учи, на 16 години Йохан Мендел става августински монах в манастира св. Тома в Брюн и приема името Грегор. Следва известно време във Виена, след което завършва Теологическия колеж в Брюн,  днешно Бърно.

Във Виена започва да се интересува от биология и завръщайки се в манастира, под прозореца на килията си прави малка градина. За експериментите си Мендел избира растението грах, защото не прави самопроизволно хибриди. Близо десет години монахът Грегор провежда своите експерименти кръстосвайки различни сортове грах, различаващи се по един строго определен признак, например, формата или цвета на семената. От тези експерименти се раждат "законите на граховото зърно", които предизвикват присмех у съвременниците на Мендел. Те не разбират, че това "не са забавления на любител-градинар, а колосален, много добре обмислен и планиран експеримент – Мендел е добър математик и много ясно си дава сметка какво открива" - посочва Мат Ридли в книгата си „Геномът“ (2002).

Така августинският монах става основател на нова наука, "граховите закони" сега се наричат закони на Мендел и менделизмът е в основата на класическата генетика. Но признанието идва след смъртта на Мендел. Докато е жив неговите публикации в списанието на скромното Моравско научно дружество не привличат вниманието на учените и до края на живота си той се занимава с пчеларство, градинарство и метеорологични наблюдения.

Научната общност в средата на 19 век не е готова да осъзнае значимостта на откритието на Мендел, тъй като то остава „неразбрано“ до 1900 г. Тогава трима учени, независимо един от друг – Карл Коренс в Германия, Ерих фон Чермак в Австрия и Хуго де Фриз в Нидерландия – „преоткриват“ законите на Мендел. Затова 1900 г. обикновено се смята за рождена дата на генетиката.


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Виц на деня: 13 септември
Виц на деня: 13 септември
13 септември 2019 в 00:003637
Защо не можем да се стоплим?
Защо не можем да се стоплим?
13 септември 2019 в 10:273474
Виц на деня: 13 септември
Виц на деня: 13 септември
13 септември 2019 в 00:00
Защо не можем да се стоплим?
Защо не можем да се стоплим?
13 септември 2019 в 10:27
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.